AKTUÁLIS
Nyíregyházi iskola is szerepelt a Határtalanul döntőjében!
Közel hatszáz anyaországi és külhoni magyar diák vett részt pénteken a Határtalanul középiskolai vetélkedő nagydöntőjén, melyet a járványügyi helyzet miatt virtuális formában tartottak meg. A Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10. C osztálya is indult a versenyen, tőlük Dr. Komáromi István igazgató nyilatkozott lapunknak.

Rendkívül látványosra sikerült a Határtalanul középiskolai vetélkedő virtuális döntője. Szerepelt a programban Lackfi János, József Attila-díjas író, költő, népdalokat énekelt Orbán Bori, tinisztárok szórakoztatták a nézőket. A tavaly októberben meghirdetett Határtalanul programhoz indított középiskolai vetélkedőbe több, mint 75 ezer diák kapcsolódott be az anyaországból és a határon túlról, akik az első fordulóban online teszteket töltöttek ki, majd a legjobbak a középdöntőbe, onnan pedig a döntőbe jutott be a legjobb 20 csapat.

11 külhoni és 9 anyaországi csapat mérte össze a tudását pénteken a nagydöntőn, melyen a csapatok egyik feladata a nemzeti összetartozást kifejező alkotás elkészítése volt. A Határtalanul Nagydöntő igazi színes forgatag volt, fantasztikus koncerttel, irodalmi, földrajzi, történelmi, néprajzi és tinisztár szekciókkal, TikTok és YouTube szereplőkkel, játékokkal, pénzdíjakon kívül is rengeteg nyereménnyel. A döntőbe jutott a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium 10. C osztály is, akik mindent megtettek, hogy iskolájukat a lehető legjobb eredménnyel képviseljék.


"Az osztály már az első fordulóban való részvételét és a továbbjutást, majd a középdöntőben való szereplését is pozitívan élte meg, melyet a „Nagydöntő!” csak tovább fokozott. Az egyik meghatározó eleme az országos versenyben való részvételnek - még ha arra előzetesen természetesen elsősorban fizikálisan is élőben készültünk - az volt számunkra, hogy számos határainkon túli iskola közösségével, diákjaival „találkozhattunk”. (Közöttük volt olyan határon túli részvevő iskola, mint például a Zentai Bólyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium (Szerbia, Vajdaság), amely iskolával és diákjaival együtt több nagyszerű és sikeres „Határtalanul!” - programot bonyolítottunk le és valósítottunk meg a korábbi években!) Közel tíz éve, a „Határtalanul! - programrendszer életre hívását követően iskolánk aktív résztvevője és számtalan szép program részese volt már - közöttük a 10/C osztály is -, így számunkra magától értetődő volt a versenyprogramban való részvételünk - osztotta meg lapunkkal Dr. Komáromi István igazgató.

A nyíregyházi iskola osztálya a versenyen elért 11. helyezésével elégedett, azt külön sikerként élték meg, hogy az osztályról készített PPT - a verseny- és műsorvezető tájékoztatása szerint, miután az nagyon jól sikerült kreatív alkotás lett - fel fog kerülni a program internetes honlapjára, felületére. " Az eredményben nagyon sokat jelentett számunkra a „Határtalanul! - programban való részvételünk mellett a történelem és földrajz tanáraink által belénk plántált szemlélet- és gondolkodásmód, s nem elhanyagolhatóan az az ismeretanyag, amelyet - bár a versenyfeladatok között voltak szép számmal olyanok is, amelyek inkább az általános tájékozottságunkat és műveltségünket, illetve „helyismereti” tudásunkat tették próbára - általuk megszerezhettünk" - mondta az igazgató.

A 10/C csapat népes, 34 fős tanulócsoportja a közel 1200 diákot számláló nagy iskolánknak, amely közösségből a Nagydöntő megmérettetésén, a verseny-, illetve tesztfeladatok kitöltésében Adamecz Orsi, Fucsku Virág, Járcsics Melinda, Mika Zoli, Nagy Gréta, Urbin Letti és Zhang Zhuo Hang vettek aktívan részt. de mellettük például az előzetesen elkészítendő és beküldött feladatok megoldásában és megvalósításában részt vett még Hrenkó Hanna, Kristóf Lilla, Lian Yize és Váradi Máté is! A csoportunk felkészítésében aktív szerepet játszott Mokánszki-Magyar Tünde osztályfőnök, Jenei Andrea pedagógia-nevelési igazgatóhelyettes, Drotár Nikolett történelem és nagy Angelika rajz és vizuális kommunikáció szakos tanár, valamit Dr. Komáromi István igazgató, földrajztanár is!

A Határtalanul! Program Középiskolai Nagydöntőjének végeredménye a következő lett:

I. helyezett a Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum 10.b osztálya lett Szatmárnémetiből 131 ponttal. A négyórás fantasztikus műsor végén a szatmárnémeti osztály kapta az egymilliót.

II. helyen a Győri Szolgáltatási SZC Krúdy Gyula Gimnáziuma, Két Tanítási Nyelvű Középiskolája, Turisztikai és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája Fifikások elnevezésű osztálya végzett 126 ponttal.

A III. helyen holtverseny alakult ki a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium Egyem BTGK osztálya és a kassai Márai Sándor Általános és Középiskola Máraisokk fantázianevű osztálya között.

Mindketten 123 pontot értek el.