KULTÚRA
Nyíregyházán dalolt és sztorizott Nagy Sándor
Fényeslitke, Kisvárda, Budapest – ezek a Bencs Villa keddi vendége, Nagy Sándor színművész életének fő állomásai. Nyíregyházára ezúttal azért érkezett a Magyarország, szeretlek című televízióműsor aktuális részének forgatásáról, hogy pályakezdéséről, színházi szerepeiről, kulisszatitkokról és humoros esetekről meséljen, mindezt jó néhány dallal fűszerezve.

Nagy Sándor már 13 éves korától lakodalmakon zenélt - az első szám, amit kis szintetizátorán egy ujjal pötyögve játszott és énekelt, Komár László Marina című slágere volt. Nem véletlen, hogy ezzel nyitotta most is az estet. Mesélt a kisvárdai Doktorock színtársulatról, ahonnan pályája indult, s ahova ma is szívesen tér vissza, majd Budapesten meglódult zenei karrierjéről Toldy Mária énekstúdiójában, később a Piccolo és a Madách Színházban.

Felidézte a pattanásos arcú, gátlásos serdülő fiú éveken át tartó problémáit, melyeket aztán két nap alatt tüntetett el egy budapesti bőrgyógyász. Szólt a Színművészetin töltött évekről, címszerepekről, s arról, hogy édesanyja mellett további három anyja van (a kisvárdai Gyöngyi néni, Kővári Judit énektanár és a Madách Színházban az öltöztetője).

Természetesen eközben mondta a vicceket, mesélte a kacagtató történeteket, énekelt a Fame-ből, a Diótörőből, a Hegedűs a háztetőn musicelből, zenére szavalta József Attila Mama és Radnóti Miklós Tétova óda című versét, majd Janicsák-Jagger bőrébe bújva dalolta a Honky Tonk Womant, kóruséneklésre ösztönözve a közönség hölgytagjait. Operett és francia sanzon is színesítette a programot, végül 220 felett száguldva énekelte a Tinidalt.

Nevetéstől könnyes szemek, pirosra tapsolt tenyerek – Nagy Sándor műsorához kapcsolódóan ezt is kapta a közönség. Derűs est volt.

Október 15-én Varró Dániel költő, műfordító érkezik a Bencs Villába, vele Kováts Dénes beszélget majd gyermek- és felnőttversekről, műfordításokról, fiairól és más témákról is. Természetesen nem marad ki az estből „a költő szaval” programblokk sem.