SPORT
Nyíregyházán adták át a 350. Ovi-sport pályát
Országosan eddig 350, megyénkben 29, ebből Nyíregyházán 14 különlegesnek mondható, kimondottan az óvásoknak tervezett Ovi-sport pályát adtak át. A valódi hungarikumnak számító kezdeményezés egyik mérföldköve ma érkezett el, amikor is az érintettek birtokukba vehették a 350. ilyen létesítményt Nyíregyházán, a Tündérkert óvodában.

A 2011-ben Buzánszky Jenő válogatott labdarúgó, a nemzet sportolója által életre hívott közhasznú alapítvány a világon egyedülálló módon azt a korosztályt, az ovisokat szólította meg, akik kimaradtak a tömegsportokból. Az a felismerés hívta életre, hogy az óvodákban hiányos a mozgáskultúra-, illetve a sportág-specifikus fejlesztés. Az ötlet azonban hamvába halhatott volna, mert az óvodák nem rendelkeztek megfelelő sportinfrastruktúrával, miközben az általános és felsőbb iskolák jól felszereltnek mondhatók – avat be minket a kezdetekbe dr. Molnár Andrea, az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány elnöke.

Az alapötlet az, hogy olyan multifunkciós, labdajátékokra alkalmas pályákat létesítsenek az óvodákban, ami a gyermekek igényeihez maximálisan igazítható, miközben fokozottan figyelnek az egészséges környezetre. Ez elsősorban a pályák építésnél felhasznált anyagokban mutatkozik meg. Maga a „termék” a speciális Ovi-sport pálya, melyet az évek során folyamatosan tökéletesítettek mind funkcionalitásban, mind esztétikailag. Így nyerte el végső formáját 2018-ra.

A pálya 6 méter széles és 12 méter hosszú, palánkokkal teljesen elkülönített, fedett műfüves pálya, speciális árnyékolórendszerrel kiegészítve. A különleges műfű például Svájcban készül, garantáltan a legjobb minőségben, fokozott egészségügyi követelmények mellett.

Molnár Andrea beszélgetésünk során úgy fogalmazott, hogy az óvodás gyermekek még rendkívül „finom lelkűek”, így azt a pályát, amit nekik készítenek, magukénak tudják érezni. Ezért van az, hogy fedett és az ő léptékükhöz méretezett az építmény. Olyan „kuckós az egész” – hisz ebben a korban a picik lekicsinyítik a saját terüket.

A pálya speciális szerkezetét úgy alakították ki, hogy azon számos mozgásfejlesztő és koordinációjavító, rehabilitációs gyakorlat is biztonságosan és akadálymentesen végezhető. Ezáltal lehetővé válik a sérült gyermekek gondozása, fejlesztése is.

Azt, hogy a kezdeményezés sikeres, mi sem mutatja jobban, hogy időközben az Ovi-sport programként ismertté vált kezdeményezést 2013-ban Magyar Termék nagydíjjal és Innovációért Nívódíjjal is elismerték, míg 2018-ban Érték és Minőség díjjal jutalmazták az alapítvány tevékenységét.

Nemzetközi szinten is ismert és elismert program

Ezt büszkén mondja az alapítvány elnöke, sorolva a sikereket. Rúzsa Magdival a napokban adnak át a vajdasági gyermekeknek egy pályát, de Koszovóban és Albániában is jelen vannak.

Mint írtuk, Nyíregyházán 14 ilyen létesítmény van már. Most a nyíregyházi Eszterlánc Északi Óvoda Napsugár Tagintézmény, a Tündérkert Keleti Óvoda Élet úti Telephelye és a Gyermekek Háza Déli Óvoda Kertvárosi Csicsergő Tagintézmény Ovi-sport pályáinak ünnepélyes átadására került sor.

Az átadó ünnepségen jelen volt dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere. Több tucat labdával ajándékozta meg a a lurkókat, ezt követően ünnepélyes keretek közt felvágták azt a focipályát megformáló tortát, melyet erre az alkalomra sütöttek.

Az Ovi-sport pályák a támogatást felajánló vállalkozások, valamint az Ovi-Sport Közhasznú Alapítvány összefogásából a társasági adótörvény (TAO) által lehetővé tett sporttámogatásoknak köszönhetően jöttek létre.

- FrissMédia -