KULTÚRA
Programok
Nyíregyháza, Hajdúszoboszló is népszerű az őszi szezonban
A Balaton térsége mellett Budapest és a vidéki városok is számos programmal várják a látogatókat. A magyar turizmus minden rezsigond mellett is produkál szép látogatószámokat most ősszel, nem csak Budapesten. Dr. Kiss Róbert Richard Príma-Primissima-díjas turisztikai szakújságíró az M1 Ma Reggel című műsorában adott interjújában arról beszélt, hol milyen lehetőségek várják az oda látogatókat.

A Balatonon a helyi szervezők kisebb-nagyobb eseményekkel várják a vendégeket egészen november végéig, ám nem csak ebben a térségben, hanem több magyar nagyváros, illetve vidéki települések is megannyi szórakoztató programmal várnak mindenkit – mesélte Kiss Róbert Richard.

Már sikerült elérni, hogy augusztus 20. után ne zárjon be csaknem minden szolgáltató, ne legyünk programok nélkül.”

Régebben az augusztus 20-i hétvége után szinte alig voltak programok, vendégeket sem láttunk nagyon a Balaton környékén, a szolgáltatók bezártak és ez egyfajta öngerjesztő folyamat volt. Ennek most sikerült megálljt parancsolni, s elértük azt, hogy a Balatonnál kitolódjon a nyári szezon is. Hiszen még mindig rengeteg vendég van ezen a területen. Ehhez olyan programok kellenek, amiket ha megkapunk ősszel, ráépítve lehet egy turisztikai kínálatot megvalósítani. A mostani hétvége is rendkívül jó számokat fog hozni. Azt látjuk, hogy Tihanytól kezdve egészen a déli partig számos esemény van, különböző gasztronómiai fesztiválok és egyéb Márton-napi események. Jelenleg az a gasztronómiai forradalom, ami Budapesten zajlik, ma már a Balatont is meghódította és nagyon komolyan fejlődött az éttermi és a cukrászdai kínálat. Túlléptünk a lángos és hekk kombón.

A kerékpáros turizmus is rohamosan fejlődik, a nyitott Balaton novemberi akció keretében például az út menti cukrászdákat népszerűsítik. Nagy divat lett már szinte kerékpárral járni az országot, s ilyenkor, amikor a hatalmas út közben megéhezik az ember, betérhet a környékbéli cukrászdákba, ahol szerencsére jelen vannak a hagyományos krémesek, a Rigó Jancsi szelettől egészen a Sacher-tortáig és a pogácsáig megannyi finomságot megkóstolhatunk. Érdekesség például, hogy a Giro Italia idején az egyik balatoni cukrász kitalált egy kerékpáros süteményt, ami kicsit felidézi az olaszországi ízeket. Pisztácia, málna, csokoládé, mennyei lett. Ezek az apró ötletek jelentenek felejthetetlen élményeket a kirándulások során.

A kerékpáros turizmus fellendülése annak is köszönhető, hogy manapság egyre jobb lehetőségek vannak Magyarországon, nem csak a Balatonnál, de a Velencei-tónál is, vagy Északkelet-Magyarország egyes területein. Családosoktól elkezdve fiatal párokon át mindenkinek szuper program lehet.

A legkedveltebb úti célok közé tartozik Budapest, Pécs, Eger, Gyula, ezek voltak az elmúlt hétvége legforgalmasabb városai üdülők szempontjából.

Jönnek külföldi turisták is, az elmúlt hónapban Németországból jöttek a legtöbben, de érkeznek az Egyesült Királyságból és Ausztriából is. Eger, Pécs és Hajdúszoboszló környéke nagyon népszerű. És ami hatalmas siker, az a MICHELIN-csillag, ugyanis idén több magyar étterem is MICHELIN-csillagot zsebelt be, ez pozitívan hat a turizmusra is. Sokan közvetlenül azért utaznak egy-egy helyre, hogy meglátogassanak egy díjazott éttermet. Hihetetlenül fontos, hogy egy rangos gasztronómiai intézmény feltett a térképre különböző vidéki magyar éttermeket is, biztosan sokan fel fogják fedezni ezeket, nagyon jó hatással van ez a magyarországi idegenforgalomra.