KULTÚRA
Programok
Nyaralhatunk karnyújtásnyira is! - Csodák Szabolcs-Szatmár-Beregben
Rákaptunk a belföldi turizmusra az elmúlt másfél évben. Rájöttünk: nem kell feltétlenül száz és ezer kilométereket utaznunk ahhoz, hogy csodákat lássunk. Itt vannak közel és egyre vonzóbbá fejlesztik őket. Érdemes körülnéznünk a megyében is.

Hatezer négyzetkilométer, csodás vizekkel. A kanyargó Tisza, a Szamos, a Kraszna, a Túr hozzátartoznak megyénk arculatához, hívogató partszakaszokkal, kapásra váró halakkal és kerékpártúrákra csábító gátakkal.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében maradt meg az Alföldön a legtöbb természeti, tájképi és kultúrtörténeti érték. Érintetlen tájak, ligetek, csábító erdők, még iható folyók, őslápok nyűgözik le a látogatót. A falusi turizmus egyre nagyobb szerepet játszik errefelé is: a helyiek jó szívvel fogadnak vendégeket portáikon, örömmel mutatják meg a szülőföld megannyi szépségét.

Itt az ideje, hogy mi is felfedezzük a karnyújtásra lévő csodákat! Induljunk el mondjuk a Felső-Tiszán, először mindössze egy hétvégére.

Ha csak két napunk van erre, akkor érdemes először a Tiszabecs–Szatmárcseke, majd másnap a Szatmárcseke–Tivadar távot megtenni kenuval vagy kajakkal. Az első 25, a második 15 kilométer. A túra nem nehéz, gyerekeknek és időseknek sem. A Tisza felső szakasza a leggyorsabb, de egyben a legtisztább és a legérintetlenebb is, egyedülálló növény- és állatvilággal, váratlanul felbukkanó, strandolásra csábító homokpadokkal. És olyan helyekkel, melyeket nem csak útba ejteni érdemes, hanem alaposan megnézni is.

Itt van például a csónakos fejfás temető Szatmárcsekén. Páratlan látvány a több mint félezer, embermagasságú stilizált emberfejet, illetve csónakban fekvő embert szimbolizáló sötét fejfa. Eredetükre ma sincs még egyértelmű magyarázat. Egyesek úgy vélik, hogy az ősi ugor csónakos temetkezési szokás utolsó emléke, mások szerint azért ilyen a sírkert, mert a falut körülvevő vizek áradásakor a halottakat csak csónakban vihették ki a temetőbe. A legmagasabb ponton a Himnusz költőjének, Kölcsey Ferencnek a hat köroszlopos, felül párkánnyal egybefogott síremléke áll.

Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szülőházát vagy a református templom faharanglábát csodálhatjuk meg. Vásárosnamény Beregi Múzeumában országos hírű a vaskályha és öntöttvas gyűjtemény. A 18. század végén felszentelt tivadari templom is megér egy kiruccanást, akárcsak Tákos „mezítlábas Notre Dame-ja”: ez a paticsfalas falusi templomok utolsó hírnöke, 1766-ból. Csarodán meseszép, XIII. századi késő román stílusú falusi templomot láthatunk, Tarpán a Felső-Tisza egyetlen megmaradt, fából épült szárazmalmát kereshetjük fel. Penyigén a Lekvárium, az ország első szilvamúzeuma vár ránk. Túristvándiban XVIII. században épült vízimalom, Sonkádon Európa Nostra-díjas református templom csábítja az utazót, Panyolán pedig a Panyolai Elixír pálinkafőző műhelyét látogathatjuk meg.

És ez csak egyetlen hétvégi program Szabolcs-Szatmár-Beregben.

- FrissMédia -