AKTUÁLIS
#PanyolaFeszt
#Panyola
Nívódíjas a PanyolaFeszt, a megye egyik minősített fesztiválja
A Magyar Fesztivál Szövetség Beke Pál-nívódíjjal jutalmazta a megye egyik családias fesztiválját, a PanyolaFesztet.

"Bíztunk abban, hogy értékteremtő programjainkkal kivívjuk mások figyelmét is és a régiónkból minél több embert szólíthatunk meg egyedi, komplex kínálatunkkal" - hangsúlyozta Muhari Zoltán, Panyola polgármestere.. A település fáradhatatlan, lelkes csapata ebben az esztendőben immáron 14 éve szervezi töretlen sikerrel a PanyolaFesztet – idén augusztus 1-3. között - megannyi kulturális tartalommal, különleges zenei csemegével, helybéli ízletes gasztronómiai finomságokkal, portaprogramokkal gazdagítva.

A Magyar Fesztivál Szövetség elnöke, Márta István tavaly járt a településen és értékelte, véleményezte a rendezvényt. 2018 novemberében megkapta minősített elismerését a megye egyik emblematikus, példaértékű eseménye. "Fantasztikus volt személyesen is megtapasztalni a 600 lelkes kis falu összefogását és látni azt, hogy természeti kincsei, különleges értékei évről évre hogyan erősítik, gazdagítják örökségünket"- mondta a szövetség elnöke.

A Magyar Fesztivál Szövetség Regisztrációs és Minősítési Programja közel tíz évvel ezelőtt indult el, hogy a hazai eseményeket e rangos elismeréssel díjazza. A szervezők szándéka ezzel nem a bírálat, a versengés, a rivalizálás megteremtése, hanem az, hogy kiemeljék és segítsék az adott fesztivál értékeit, vagy éppen felhívják a figyelmet a hiányosságokra, a jobbítás szándékával. Minden esztendőben 21 kapja meg ezt az elismerést, majd ezek közül 3-4 olyan rendhagyó rendezvényt jutalmaznak nívódíjjal, amelyek különlegesek, újszerűek vagy egyediek. Itt nincs dobogós hely, itt mindenki győztes, mert értékeket és minőségi kulturális kincseket tárnak fel vagy mutat meg a vendégeknek.

A Beke Pál-nívódíj tisztelgés az elkötelezett közösségi népművelő ember, és tisztelgés a 2018-as fesztiválok emlékezetes szakmai eredményei előtt – írják a díj ötletgazdái az oklevélen, amelyet Szurdi Éva: Lea kalappal című kerámia kisplasztikájával együtt adnak át. Eddig négy fesztivál kapta meg a minősítést. A rangos elismerés névadója, Beke Pál (1943–2009) fontos feladatának tekintette a közösségszervezést, -építést, s azt, hogy a közművelődési intézmények hogyan formálják a helyi közösségeket. A nívódíjjal az ő emléke előtt is tiszteleg a Magyar Fesztivál Szövetség.