KÉK FÉNY
Nincs egyezség a nagyecsedi kegyetlen gyilkos ügyében
Fokozott biztonsági intézkedések közepette, kamerák kereszttüzében öt őr kísérte rabláncon, kéz- és lábbilincsbe vert Z. Sándort vádlottat ma a Nyíregyházi Törvényszéken kezdődött tárgyalásra. Az ügyben akár ügydöntő határozat is születhetett volna a tavaly júniusában történt nagyecsedi emberölés ügyében. Végül a vádlott nem fogadta el az egyezség alapján felajánlott 20 év börtönt. Z a tettét nem tagadja.

2018 nyarán számoltunk be egy megdöbbentő gyilkosságról, ami Nagyecseden történt. Az áldozat egy 19 éves helyi lány volt, akit a börtönből eltávozáson lévő barátja ölt meg.

Az ügyben beszerzett igazságügyi orvosszakértői vélemény alapján a sértett halálát fulladás okozta. A rendőrök Z. Sándort egy fábiánházi lakatlan házban fogták el 2018. június 17-én. A gyanúsított kihallgatása alatt beismerő vallomást tett.

A vádirat szerint a vádlott 2018. június 14-től 16-ig két nap eltávozást kapott a büntetés végrehajtási intézetből, ahol büntetését töltötte korábbi gazdasági bűncselekmények miatt.

A vádlott június 16-án reggel felkereste volt élettársát, és közölte vele, hogy nem akar visszamenni a börtönbe, bujkálni fog és kérte, hogy tartson vele ő is. Egy Nagyecsed melletti erdős részen a sértett próbálta lebeszélni a vádlottat arról, hogy elszökjön, bujkáljon büntetése elől, s javasolta, hogy inkább térjen vissza a börtönbe. Ezen a vádlott feldühödött és a nadrágja derékrészéből elővett egy cipőfűzőt, melyet a sértett nyakán átvetve olyan erősen meghúzott, hogy a sértett a helyszínen meghalt. A vádlott ezután eltávozott. A sértett holttestét aznap délután ismerőse találta meg.

A mai előkészítő ülésen akár ügydöntő határozat is születhetett volna, amennyiben a vádlott elfogadja az ügyész által felajánlott 20 évet. Ebben az esetben a vádlott lemond a tárgyalás jogáról, így a bíróságnak nem kell lefolytatnia a bizonyítási eljárást. Alapfeltétel, hogy az ügyész által előterjesztett vádiratot teljes mértékben el kell fogadnia a vádlottnak.

A különösen visszaesőnek tekintendő Z. először elfogadta az ügyész által felajánlott 20 év börtönt, mivel azt hitte, hogy akár életfogytiglanit is kaphat tettéért, majd mikor a bírótól megkérdezte, hogy mennyi a „plafon”, a bíró közölte vele, hogy 23 év lehet a maximális büntetési tétel.

Bár erről kirendelt védője is előzetesen tájékoztatta, Z. információink szerint jobban hitt cellatársainak, akik azt mondták, hogy élete végéig a börtönben maradhat.

A vádlott kis gondolkodást követően visszavonta az egyezség elfogadását. Bár Z. nem vitatja a vádirat egyetlen egy állítását sem, ragaszkodik a bizonyítási eljárás lefolytatáshoz, abban bízva, hogy 20 évnél kevesebbet kaphat.

A következő tárgyalásokon - amennyiben a vádlott hozzájárul -, már nem kell személyesen jelen lennie, mivel lehetőség van az „elektronikus hírközlő rendszeren” távmeghallgatásra.

Egyébként a vádlott információink szerint a tárgyalást megelőző napokban agresszíven viselkedett, mivel nem akarta, hogy az áldozat édesapja jelen legyen a tárgyaláson.

A tárgyalás júniusban a szakértők, tanúk meghallgatásával folytatódik

Az ügyről készült helyszíni riportunkat itt olvashatja el.


- FrissMédia -