INTERJÚ
Nincs alku – Szilvási Tiborral beszélgettünk - fotók, videó
„Kalapács” K-1 Európa-bajnok, világbajnoki ezüstérmes, többszörös magyar és nemzetközi bajnok. Szilvási Tibor Koppány méltán lehet minden fiatal példaképe. Életfilozófiája - mondhatni - egyszerű: nincs alku, ne legyen kétséged. Amit kitűztél célul, azt meg kell csinálnod.

Szilvási Tiborral Kisvárdán egy fórumon találkoztam először. Bevallom, nem tudtam, hogy ki ő, legfőképp, hogy két területen is rendkívül sikeres ember. Merthogy „Kalapács” – ahogy sokan ismerik őt - a sport és a high tech világában is magasra tört. Tibor az interperszonális, személyközi kommunikációt magas szinten műveli. Hogy ez tudatos vagy ösztönös, nem tudható, viszont az egyik kulcsa lehet a sikerének – legalábbis az üzleti életben.

A kétgyermekes családapáról 2012-ig a sportban elért sikerei kapcsán lehetett olvasni. 2011-ben FirstPhone néven családi vállalkozásba kezdett két fiával és 9 év alatt webáruházuk mellett országszerte 37 szaküzletet nyitottak. A cég a leggyorsabban növekvő ezer európai vállalkozás között a rangos 124. helyet szerezte meg a Financial Times listáján. Szilvási Tibor a cég megalakulásával szinte egy időben hívta életre a Harcosok Klubja Sportegyesületet.

Azt mondja, hogy a sport vértezte fel a sikeres üzleti életre. Az elmúlt 9 év alatt azonban nem fordított hátat a kick- és thai-boksznak. Tudását, tapasztalatait hétről hétre továbbadja sportegyesülete keretein belül a felnövekvő nemzedékeknek és saját korosztályának.

A nyolcszoros magyar kick-boksz és a háromszoros thai-boksz bajnok 14 évesen kezdte el a küzdősportot. Nem önszántából, hanem egy trauma miatt, miután két csavargó az utcán megverte. 22 évesen az első profi gálája Kisvárdán volt, amit nyolc ilyen rendezvény követett a Rétköz szívében. Így elmondható, hogy közel 30 éves hagyománnyal bír Kisvárdán a kick- és a thai-boksz. Tanítványai között több magyar ifjúsági és serdülő bajnok van.

A heti két alkalommal tartott edzések teljes egészében ingyenesek. Hogy ezt lehetővé tegye, az önkormányzat is támogatja az egyesületet a hely biztosításával. Ez a Bessenyei György Gimnázium hatalmas tornaterme, amire szükség is van, hisz’ egy-egy edzésen 50-60 fiatal ismerkedik a kick- és thai-boksszal.

- Hogy van ennyi energiád az edzőteremben és az üzleti életben is helytállni?

- Energiabomba vagyok! Minden reggel energiával teli kelek fel. A napomat egyórás edzéssel kezdem, függetlenül attól, hogy éppen Budapesten vagy itthon, Kisvárdán vagyok. Ezt követően vetem magam bele az üzleti életbe, levezénylem a feladatokat. Délután ismét edzés. Mindkettőt szeretem csinálni.

- Ezek az edzések viszont nem öncélúak, hiszen át is adod a tudásodat a jövő nemzedékének.

- Óriási élmény, amikor azt látom, hogy egy önbizalomhiány, zaklatás, piszkálás miatt félszeg gyerek dönt úgy, hogy eljár az edzéseinkre és egy idő után bátorsággal felvértezve, teljesen más emberként lép ki az ajtón. Ez nekem energiát ad a folytatáshoz.

- Kortól és nemtől független ez a sport?

- Igen! Hét éves kortól ajánlott. Mindenki önmagához mértem vállaljon, ehhez képest tűzze ki a céljait. Így csak nyerni lehet ebben a sportágban: fizikálisan és legfőként jellemben.

- Önbizalom?

- Az emberek többsége fél, aki ennek az ellenkezőjét állítja, az nem őszinte önmagához. Mindenkinek vannak kétsége, félelmei a mindennapi kihívásokkal szemben.

- Neked is?

- Már nincsenek! Tőlem a félelem is fél – szokták mondani a barátaim viccesen. De ez nem volt mindig így. Én is tele voltam félelemmel, bizonytalansággal. De ez a sport megtanított ennek leküzdésére. Megtanított a kételyek, aggodalmak lesöprésére, és ez az üzleti életben is kamatozik. Ha kitűzünk valamit célul, nincs az a hegy, völgy, ami leállítson. Olyan kérdést fel sem teszek magamnak, hogy sikerülhet-e? A "talán" nem létezik számomra. Nincs alku!

- Elnézve az edzést, itt rendesen elpüfölik egymást a tanítványok. Mi a helyzet a fájdalommal?

- Amitől mindenki fél, az a verés és a fájdalom. Ezeken az edzéseken mindkettőből kijut. Ilyenkor rendszeresen szembenéznek a fájdalommal, aminek az árnyéka a félelem. Viszont ezt meg lehet szokni és a mindennapi életben hasznosítani lehet. Ha egy-egy edzésen megtanulod azt, hogy a veréstől nem félni kell, hanem elhárítani az ütéseket, megvédeni magad, a fájdalom is elkerül. Rájössz: nincs mitől félned! A fájdalom tulajdonképpen nagyon jó barát, mert megmutatja, hogy hol vagy gyenge.

- Tervek, elképzelések?

- Az elmúlt hat évben az üzlet került előtérbe, 2012-ben, 41 évesen volt az utolsó mérkőzésem Kisvárdán. A terveim szerint ismét lennének Kisvárdán gálamérkőzések és tervben van egy ifjúsági világkupa és ifjúsági diákolimpia megrendezése a városban. És én is visszatérek a ringbe hamarosan.

- Kikre támaszkodhatsz a terveid megvalósításában?

- Kezdettől fogva a két fiammal dolgozom, akik hatalmas segítséget jelentenek számomra mind a sportban, mind az üzleti életben.


- FrissMédia -