NAGYVILÁG
#Munkácsy
#kiállítás
#Baán László
#Seszták Miklós
#Boros Judit
#Leleszi Tibor
#kisvárdai kiállítás
#Bagolyvár
#festmény
Nézze meg Kisvárdán Munkácsy Mihály festményeit!
Március 3-tól május 31-ig láthatóak Pákh Imre magángyűjtő Munkácsy Mihály-kollekciójának világhírű alkotásai, melyek jól lefedik Munkácsy életművét a korai munkáktól a bibliai témájú festményeken és polgári életképeken át az ikonikus festményekig.

Kisvárdán, a felújított Bagolyvár impozáns épületében láthatjuk – mások mellett – az Ordító suhanc (tanulmány, a Krisztus Pilátus előtt című képéhez 1880), a Csendélet, a Konyhában, a Bohém, Az eltévedt gyermek, a Krisztus a sziklasírban Munkácsy-festményeket, de Hans Temple:Munkácsy Mihály arcképe, a kiállítás egyébként legnagyobb, több mint két méteres olajvászon festménye is a gyűjtemény részét képezi.

„2018.március 2-a, történelmi dátum városunk életében, hiszen e naptól kezdve, Munkácsy Mihály művei Kisvárda életét és mindennapjait felbecsülhetetlen kulturális értékekkel töltik meg, illetve méltó módon hirdetik a művészet felé történő elköteleződésünket. Kívánom, hogy az elkövetkezendő három hónapban minél többen legyenek vendégeink Kisvárda olyan épületében, mely hosszú évtizedek után, végre megmutatja eredeti pompáját, eleganciáját a világhírű magyar festőművész alkotásaival.” - mondta köszöntőjében Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere.

Dr. Baán László, a Szépművészeti Múzeum főigazgatója örömét fejezte ki, hogy a vidéki városok között most már Kisvárda is megmutatja Munkácsy művészetének egy részét. „Ráadásul, különleges ez a város, hiszen Magyarországon ilyen közel még nem voltak a képek a festő szülőhelyéhez, Munkácshoz” - tette hozzá.

„Nem miniszterként és nem országgyűlési képviselőként, hanem kisvárdai polgárként és a kiállítás fővédnökeként vagyok itt” - így kezdte ünnepi köszöntőjét dr. Seszták Miklós, aki röviden felvezette a Bagolyvár múltját, jelenét és jövőjét is, kihangsúlyozva, hogy Munkácsy festményeivel a legméltóbban indítják útjára, új küldetésére a felújított épület. „Munkácsy Mihály egyszerre volt zseniális tehetségű alkotó és különleges egyéniség. Rengeteget dolgozott, sokszor megrendelésre festett: életműve hatalmas méretű. Ez a kiállítás is azt bizonyítja, hogy ha közösen küzdünk valamiért, a lehetetlenre is képesek vagyunk!” - fogalmazott a nemzeti fejlesztési miniszter, a térség országgyűlési képviselője.

„A kiállítás több mint hetven tárgya bemutatja Munkácsy teljes művészetét, több korszakából mutat be alkotásokat, a korai műveitől a későbbi festményekig, de lehetőséget nyújt Munkácsyt magánemberként is látni, és betekintést enged egy-egy festmény elkészülése mögé is. Láthatjuk, hol tette le az ecsetet a művész a vászonra és hol emelte fel.” - hangzott el Boros Judit művészettörténész, a kiállítás kurátora megnyitójában.

A kisvárdai Munkácsy kiállítás hétfő kivételével (az a nap az iskolás csoportoké) minden nap, még hétvégén is várja látogatóit.
További részletek a www.munkacsy.kisvarda.hu oldalon.

- Friss Média/DéGé -

fotók: Szabó Sándor