AKTUÁLIS
#kisvárda
#színházi fesztivál
Nézze meg, kik kaptak díjat a kisvárdai színházfesztiválon!
A Magyar Színházak XXIX. kisvárdai fesztiváljának díjait Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Nagy Mihály az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezetője, Leleszi Tibor Kisvárda polgármestere és Nyakó Béla, a Kisvárdai Várszínház igazgatója adta át. Nézzék meg, kik lettek a díjazottak!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma életműdíjat adományozott GIRICZ ATTILA színművésznek, az Újvidéki Színháztagjának.

Giricz Attila színművész, az Újvidéki Művészeti Akadémián végzett Virág Mihály és Várady Fischer Hajnalka osztályába. Az Akadémia után évekig volt tagja az Újvidéki Rádió Drámatársulatának, közben szinkronszínészként közreműködött az Újvidéki Televízió műsoraiban. 1992-től tagja az Újvidéki Színház társulatának.Fontos csapatépítőként és izgalmas karakterek biztos kezű megrajzolójaképp vonult be az Újvidéki Színház közönségének köztudatába. Zenés szerepei, mint a Sztárcsinálók Claudiusa, (Klaudiusz), A padlás Barnabása, a Hair Hudja,(höd?) a Rocky Horror Show Eddie-je,(eddi) vagy a szabadkai Szulamit, amelynek főszerepét, Salamon királyt játszotta, búgó, mély orgánumot juttatnak az emlékezetünkbe.Ez az orgánum teszi az Újvidéki Színház talán legcsehovibb alkotójává is; nem csoda, hogy sorra az alaposan megtervezett, mély és igaz, csöndes szerepek váltak védjegyévé, és nem véletlen, hogy annyi klasszikus orosz és igényes magyar szerző szerepeit játszotta. Az Egerek és emberek Slimje, (szlim) Edmund szerepe a Hosszú útban, a Pogánytánc idősödő, őrült Jackje, a Sirály Szamrajeve, a Verseny Vaszilije, Klescs az Éjjeli menedékhelyben, majdan pedig Sipos az Üvegcipőben, a Részeg tárgyalás című Dosztojevszkij átirat Marmeladovja, legújabban pedig a Csókos asszony Tarpataky bárója mind bizonyság e tételre.

Szintén életműdíjat kapott SZÉLYES FERENC színművész.

Szélyes Ferenc színművész, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem nyugalmazott tanára. Színészi pályájának első állomása a Szatmárnémeti Északi Színház, ahol évről-évre egyre fontosabb és változatosabb szerepek sikeres megoldása révén 25 év alatt a társulat egyik vezető színészévé vált. 1990-es fordulatot követően hazatért szülővárosába. A Nemzeti Színház Tompa Miklós társulatának tagjaként tovább ívelt felfelé művészi pályája. Nyugdíjazását követően a Marosvásárhelyen alakult Spektrum elnevezésű magánszínházban lépett fel. Életműve nagyszerű szerepekben gazdag. Fontos feladatokat kapott Csehov, Moliere, Shakespeare, és mások műveiben. A száraz adatok mögött egy igen konok művész arculata rejlik. Konok és rendíthetetlen a színházban, a nemzetiségi tudat és méltóság otthonról hozott hittel végzett ápolásában.A színpadi tartás, hivatás és etika kérlelhetetlen elkötelezettjeként példás és iránymutató tagja volt minden társulatnak, ahol megfordult. Drámai szerepeiben szenvedélyes és hiteles, komikusként fergeteges és visszafogott, karakterszerepeiben a sajátos jegyek következetes betartása jellemzi munkáját. Jelenleg is aktív, napjainkban Budapesten a Nemzeti Színházban dolgozik.

Közönségdíjat kapott a Beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház TÓTÉK című előadása. Kisvárda város polgármesterének díját érdemelte ki a Zentai Magyar Kamaraszínház„Május van, tisztelt úr…”című előadásban nyújtott alakításáért LŐRINC TÍMEA. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Pályakezdő rendező díját kapta az Anyegin című előadás megrendezéséért NAGY BOTOND. Az előadás jelmezvilágáért díjat nyerte a Liliom című előadás jelmezeiért KISS ZSUZSANNA. Az „előadások zeneiségéért” díjat a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a KAPITALIZMUS és a MAGYAR című előadások érdemelték ki, a darabok zenei világáért. A zsűri Különdíját kapta az Aradi Kamaraszínház, a Békéscsabai Jókai Színház és a Maszk Egyesület TÜNDÉRI című előadása. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kisvárdai Várszínház által a legígéretesebb tehetségnek alapított Teplánszky-díjat a Liliom című előadásban nyújtott alakításáért VASS ZSUZSANNA érdemelte ki. Legjobb női mellékszereplőnek a Liliom című előadásban nyújtott alakításáért BENEDEK ÁGNESt választották. Legjobb férfi mellékszereplő a Bányavakság című előadásban nyújtott alakításáért BENKŐ GÉZA lett. Legjobb női főszereplő: a Bányavakság című előadásban nyújtott alakításáért VASVÁRI EMESE. Legjobb férfi főszereplő: a Bányavakság című előadásban nyújtott alakításáért FABÓ TIBOR. A legjobb előadásért járó Fődíjat a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház kapta, a LILIOM című előadásért.

A Magyar Színházak XXIX. kisvárdai fesztiválját a Fővárosi Nagycirkusz művészeinek műsora zárta.