AKTUÁLIS
#Nyírbogát
#védőnő
#szolgáltatás
#épület
#emlékezés
#történelem
Nézze meg az 57 millió forintos beruházást Nyírbogáton!
Csaknem 57 millió forintból egy, a kor igényeinek megfelelő védőnői szolgáltatást nyújtó épületkomplexum építése valósult meg Nyírbogáton, az egykori iskola épületében.

Nyírbogáton, pénteken többszörösen is ünnepeltek a lakosok, hiszen az egykori iskola épületének egyikére, az 50 évvel ezelőtt leleplezett emléktábla mellé, egy másik, a település 700 éves múltját hirdető márványtábla került, míg a régi iskolaépület másik szárnya, a többfunkciós egészségügyi szolgáltató központnak nyújt helyet. Így valóban elmondható, hogy Nyírbogát család- és gyermekközpontú település!

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, a márványtábla leleplezésekor elmondta, hogy Szent István leszármazottainak kötelességük emlékezni az ősökre, akik ezt a települést felépítették, "minden nemzedéknek kötelessége az elődökről való megemlékezés". Nyírbogát első írásos emlékei, az 1310-es évből származnak, amikor is az oklevelek először említik a település nevét. Ami teljesen hiteltérdemlő dátum a település fennállásának kezdetéről, az a 1318-as év - emlékeztetett Simon.

Rövid történelmi kitekintés után, a történelmi egyházak képviselőinek jelenlétében leplezték le az emléktáblát, amely a település 700 éves múltját hirdeti. Ebből az alkalomból Nyírbogát Önkormányzata elismerő emlékplakettet adott át dr. Éliás Tündének, a Nyírbátori Járási Hivatal hivatalvezetőjének, Pesti László igazgatónak, Guthi Lászlónak, a Megyei Államkincstár igazgatójának, valamint Nagy István alezredesnek, a Nyírbátori rendőrkapitányság kapitányának.

Ezt követően került sor az ünnepélyes épületátadásra, ahol a település polgármester asszonya, dr. Rizsák Ildikó szólt a múltról, emlékezve arra, amikor áldatlan körülmények között dolgoztak a védőnők. A településen a védőnői szolgáltatás körülményei már nem feleltek meg a mai kor követelményeinek, illetve a jelenlegi épület fenntartása is igen költséges volt - mondta a polgármester, majd hozzátette: "ezért a település önkormányzata egy funkcióját vesztett iskolai épület átalakításával, a település központjában levő gazdaságosan fenntartható, védőnői szolgáltatóház kialakítása mellett döntött".

A csaknem 57 millió forintos, a Területi Operatív Programból finanszírozott beruházás keretében kialakításra kerültek: vizsgálók, védőnőszoba, pelenkázó, vizesblokkok, játszósarok, közösségi tér, valamint az épület teljes energetikai felújítása is megtörtént. Az épület teljes egészében akadálymentesített.