KULTÚRA
Programok
Nézz a szemébe – kiállításmegnyitón jártunk Napkoron
21 grafittal készült, jellemzően figuratív rajz várja az érdeklődőket Napkoron a 16 éves Fagyas Natália kiállításán. Natália nem készül művésznek. Számára a rajz amolyan kikapcsolódás a napi tanulás mellett. Jelenleg azon szomorkodik, hogy a matekjegye félévkor négyes lett.

A Magyar Népművelők Egyesülete által tizennégy évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozat célja, hogy minél többen legyenek részesei a közművelődési intézmények által nyújtott kulturális sokszínűségnek. Az idei jelmondat: „Minden nap értéket adunk.” Így kívánják jelezni, hogy a közművelődés a hétköznapokban is értékes kultúrát közvetít és teremt.

Február 14-16 között az idén is egy teljes hétvégén át várják országszerte több száz kulturális központban és művelődési házban az érdeklődőket változatos és értékes programokkal a Kultúrházak éjjel-nappal rendezvénysorozat részeként. A Napkori Művelődési Ház 2016-ban csatlakozott először az országos felhíváshoz. Azóta minden évben részesei az itt élők a rendezvénysorozatnak.

Ma Fagyas Natália tizedikes diák munkáiból nyílt kiállítás a napkori művelődési ház aulájában. Natália a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc gimnázium tanulója. Azt mondja, nem gondolkodik azon, hogy tehetségét esetleg egy művésziskolában fejlessze. Most a tanulásra koncentrál, ez tölti ki minden idejét. A rajz, amit egész kiskorában kezdett el, számára kikapcsolódás.

Az alkotás folyamatáról elmondta, hogy sok esetben lát valahol egy képet és azt jóval később emlékezetből veti papírra grafitceruzával. Ilyenkor a hangulatának megfelelően változtat is a képeken. Nem érdemes a képeiben mondanivalót keresni, egyszerűen csak nézzenek jó mélyen a képeken szereplő személyek szemébe - javasolja Nati.

A kiállítást Pallay Róbert festőművész nyitotta meg, aki szerint az ifjú tehetség képeiről az őszinteség köszön vissza. Mint fogalmazott, a szem nem tud hazudni. Elég, ha a Natália képeiről visszatekintő szemek mélyére nézünk.

- FrissMédia -