NAGYVILÁG
Külföld
New York Ukrajnában
Tudta, hogy volt egy New York Ukrajnában is? Hamarosan újra lehet, mivel azt tervezik, hogy visszaállítják az eredeti elnevezést.

A tízezer lakosú ukrajnai Novhorodske azt tervezi, hogy a világ legismertebb metropoliszának nevét veszi fel. Az ország keleti részén, Donyeck mellett fekvő város New York lehet a térképeken - ismét. A várost ugyanis ezen a néven alapították még 1846-ban német telepesek, akik az orosz forradalom után hagyták el a területet. A második világháború alatt jöttek a szovjetek, majd 1951-ben New York-ból Novhorodske lett, feltehetőleg a hidegháború miatt. Az egykor virágzó iparral rendelkező város ma már csak árnyéka önmagának, csaknem 13 000 lakója vesztette életét a háborúkban.

Nomen est omen: a város nevének megváltoztatásától azt várják, hogy újraindul az élet, és a hírverés akár új befektetéseket is hozhat. Csakúgy, mint a turizmus, amire most szintén ráerősít Ukrajna, ahol Csernobil után újabb egykori ipari területek megnyitását tervezik a látogatóknak. Novhorodske New Yorkká válására már rábólintott a parlament illetékes bizottsága is, viszont még egy szavazás hátravan, mely során a képviselők zöld utat adnak a névváltoztatásnak.

- FrissMédia -