KULTÚRA
Fesztivál
#Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál
#kórus
#Nyíregyháza
#hangverseny
#Tiszadada
#Nyírbogát
Nemzetközi Cantemus Kórusfesztivál - megyejárás
Szerdán, huszonkét kórus részvételével megkezdődött a 12. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivál és Karvezetői Mesterkurzus Nyíregyházán.

A rendezvényre tizenegy országból érkeztek kórusok, Magyarországot a Cantemus Kóruscsalád énekkarai: péceli és budapesti kórusok képviselik, a résztvevők száma megközelíti az ezret.

A fesztiválra meghívást kapott az argentin San Juan Akadémiai Kórus, a kínai Dongha Egyetemi Kórus, a japán Fény Gyermekkar, az orosz Melodiya Gyermekkar, a holland Nieuw Amsterdams Gyermekkar, a dél-koreai Pilgrim Gyermekkar, a fülöp-szigeteki Hail Mary the Queen Gyermekkar, a Dél-Afrikai Köztársaságból érkezett Stellenbosch Egyetemi Kórus és a szintén kínai Lark Gyermekkar. A visegrádi országok közül a lengyel Pueallae Orantes Leánykar, a cseh Vox Iuvenalis Kórus, a szlovák Technik Akademic Vegyeskar és a Voces Kamarakórus látogatott el Nyíregyházára.

A hazai vonalat a péceli Rutafa Kórus és a budapesti Kispesti Vegyeskar képviseli, de természetesen a Cantemus hét kórusa is koncertet ad.

A fesztivál, augusztus 15-én a kurzusnyitó jótékonysági hangversennyel kezdődött, majd másnap, augusztus 16-án délután, a szokásos zsinagógai koncertet, majd az ünnepi nyitóhangversenyt tartották meg.

A megyejárás keretében a vidéki településeken is bemutatkoznak a kórusok, mely esemény ünnepélyes megnyitója s a nyitókoncert ma délelőtt került megrendezésre. Ezúttal, a házigazda képviselet nevében Román István, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal megbízottja és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke köszöntötte a vendégeket.

Ms. Maria FE T, Pangilinan Fülöp-szigetek nagykövete köszöntőjében megemlékezett a tegnap elhunyt Aretha Franklin gospel- és blueseredetű soul stílus királynőjéről, aki, mint fogalmazott a nagykövet asszony: maga is egy ilyen kórusban kezdte annak idején a pályafutását.

A köszöntőket követően, a Megyeháza dísztermében a Fülöp-szigeteki Hail Mary the Queen Gyermekkar, valamint a Dél-Afrikai Köztársaságból érkezett Stellenbosch Egyetemi Kórus tartott nagyszerű hangversenyt.

A megyejárás keretében, lesz koncert többek közt Kazincbarcikán, Vállajon, Tiszadadán, Nyírbogáton és Gyürén is, augusztus 18-án pedig, a fesztivál hangversenyek és a már hagyományos folklór est következik.

A minősítő hangversenyen négy díjért mérkőznek meg a kórusok. Az idei különlegesség, az augusztus 17-én megrendezendő Kontinensek hangjai című hangverseny, illetve a V4-es országok kórusainak közös koncertje, ami augusztus 19-én lesz Nyíregyházán és Nyírbátorban.

A fesztivált augusztus 20-án a gálakoncert, majd másnap, a karvezető mesterkurzus záróhangversenye zárja.