Tudomány és Technika
Nem volt ekkora Facebook-leállás 2008 óta
Hétfőn magyar idő szerint 17:45 körül világszerte leállt a Facebook, a Messenger, az Instagram és a WhatsApp. Minden szolgáltatás a Facebook tulajdonában van, megosztott infrastruktúrán keresztül üzemeltetik őket. A cég bocsánatot kért.

A mostani hibát kicsit kevesebb mint hét óra alatt sikerült elhárítani, míg 13 évvel ezelőtt az akkor még mindössze 4 éves Facebook leállása egy napig tartott. Akkoriban még mindössze 80 millió regisztrált felhasználója volt a közösségi oldalnak, míg most már a 3 milliárdhoz közelít az aktív facebookozók száma.

A hétfői leállást a hírek szerint DNS-probléma okozta. A Facebook bocsánatot kért a felhasználóitól és azt is jelezte: nincs bizonyíték arra, hogy veszélybe kerültek volna az adataik a leállás során.

A cég közleményében azt írta, hogy a kimaradáshoz hibás konfigurációs változtatások vezettek, amelyek miatt probléma lépett fel az adatközpontjaik közötti kommunikációban. A hiba a belső eszközeiket és rendszereiket is érintette, ami tovább nehezítette a megoldást.

A Facebook nagy összeomlása éppen egy nappal azután történt, hogy egy volt dolgozója, aki korábban dokumentumokat szivárogtatott ki a működéséről, interjút adott a működéséről a CBS amerikai televíziónak - emlékeztet a HVG. Frances Haugen úgy fogalmazott: a vállalat „a biztonság helyett a növekedést” helyezte előtérbe.

- FrissMédia -