KÉK FÉNY
Nem volt bizonyítható, hogy az ütés miatt halt meg az anarcsi férfi
​Nem jogerősen felmentették a halált okozó testi sértés vádja alól azt a harmincas éveiben járó anarcsi férfit, akit a vádhatóság azzal vádolt, hogy megütött egy ötvenéves férfit, aki az ütéstől hanyattesve beütötte a fejét. A sértett pár nap után a kórházban elhunyt.

Dr. Péli Tóth Viktória törvényszéki bíró az alapos bizonyítási eljárás során nem látta megalapozottnak, hogy a terhelt minden kétséget kizáróan megütötte a sértetett. Döntésében jelentős súllyal esett latba az igazságügyi orvosszakértői jelentés, miszerint nem azonosítható egyértelműen a sértett fejsérüléseinek mechanizmusa.

Az keletkezhetett a leeséstől, eséstől, de ütéstől is. Az tény, hogy a boncolás három különböző fejsérülést állapított meg, amiből egyet a sértett fején elöl, míg a másik kettőt a fej hátső részén rögzítettek.

A tanúk közül csak egy állította, az is az eljárás későbbi szakaszában, hogy a vádlott, L. ütött és attól az ütéstől esett el B. Azonban ez a tanú az ítéleti tényállás szerint jelentősen ittas volt a cselekmény idején. A bíró végül nem fogadta el a vallomását.

A védelem sikeresen abszolválta a tanú hiteltelenítését. A terhelt egyébként mindvégig tagadta a rá rótt bűncselekményt, így kétséget kizáró módon nem bizonyított, hogy a sértettet a vádlott bántalmazta volna, s ennek következtében veszítette életét, ezért a Nyíregyházi Törvényszék felmentette L.vádlottat az ellene halált okozó testi sértés bűntette miatt emelt vád alól.

A vádirat szerint az ittas állapotban lévő L. vádlott 2023. június 10-én a késő esti órákban egy szabolcsi kocsma előtt szóváltásba keveredett a szintén ittas sértettel. A vita hevében L egy alkalommal ököllel arcon ütötte a férfit, aki a bántalmazástól hanyatt esett és fejét a betonjárdába ütötte. Ezt követően a helyszínre érkezett a vádlott felesége, akinek autójával a sértettet otthonába szállították, majd értesítették a mentőket.

A sértett - a gondos orvosi ellátás ellenére – 2023. július 18-án elhunyt.

A bírósági eljárás során kihallgatott szemtanú vallomása azonban nem támasztotta alá, hogy a vádlott ütésétől esett volna hanyatt a sértett, s az igazságügyi orvosszakértő sem tudta határozottan megjelölni a sérülés mechanizmusát, ezért a bíróság bizonyítottság hiányában felmentette a terheltet a bűncselekmény vádja alól.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész bűnösség megállapítása, büntetés kiszabása miatt jelentett be fellebbezést.