NAGYVILÁG
Külföld
#lezuhant
#repülögép
#Málta
Nem uniós szakemberek ültek a lezuhant gépen
Lezuhant egy luxemburgi lajstromozású katonai kisrepülőgép a máltai nemzetközi repülőtéren, legalább öt ember meghalt, a Frontex és Brüsszel szerint nem az uniós határrendészeti ügynökség munkatársai voltak a gépen - jelentette hétfőn a Times of Malta című napilap honlapja.

A repülő valószínűleg Líbiába indult, de nem sokkal felszállás után, helyi idő szerint reggel fél 8 előtt a kifutópálya közelében a földnek csapódott, és lángba borult. A Times of Malta honlapján megjelent felvételek szerint a repülőtérről fekete füstoszlop emelkedett a magasba, és a repülőtér közelében futó, két falut összekötő útra is kirepültek a gép roncsának égő darabjai.

A szigetország nemzetközi repülőterét egyelőre lezárták. A repülőgép közleményben tudatta, hogy a légi közlekedés további utasításig, határozatlan időre szünetel.

Egy szemtanúra hivatkozva a Times of Malta azt írta: a gép látszólag problémamentes felszállást hajtott végre, emelkedni is kezdett, de hirtelen jobbra dőlt, és egyenesen a földbe fúródott.

“Alig maradt valami a repülőből, csak némi törmelék” – idézi a Times of Malta az egyik szemtanút, aki azt állította, hogy a repülő “talán 10 méterre” tőle csapódott a földbe.

Nevük mellőzését kérő forrásokra hivatkozva a lap azt írta, hogy a balesetet valószínűleg senki nem élte túl. Szintén névtelenséget kérő források azt mondták a lapnak, hogy a repülő dupla légcsavaros, Fairchild Metroliner típusú volt, melyet az Európai Unió határőrizeti ügynöksége (Frontex) bérelt Luxemburgból, és a líbiai Miszrátába tartott. Ezen a típuson a személyzettel együtt maximum 19 ember utazhat.

MTI