KÉK FÉNY
Nem tudta megtartani az előkészítő ülést a bíróság TAO-ügyben, mert nem volt ügyész
Különös és egyben igen ritka helyzetnek lehettek tanúi ma a Nyíregyházi Járásbíróságon az idézettek, amikor kiderült, hogy technikai okok miatt az ügyészség nem, vagy későn értesült a mai előkészítő tárgyalásról. Ügyész hiányában a bíróság nem tudta lefolytatni az ügynevezett előkészítő ülést.

Minden ügyben és minden vádlottal szemben kötelező a tárgyalást megelőzően előkészítő ülést tartani. Az előkészítő ülésen az ügyész, a vádlott és a védő köteles részt venni.

Kettős funkció

Egyrészt ott kerülhet sor a nyomozás során kötött egyezség vizsgálatára, elfogadására és ügydöntő határozat meghozatalára. Az új Büntetőeljárás (Be.) arra is lehetőséget teremtett, hogy a vádlott az előkészítő ülésen a vádiratban foglalt bűncselekmény tényállásával és minősítésével egyező beismerő nyilatkozatot tegyen és lemondjon a további bizonyításról. Az ügyészség a vádiratban ugyanis indítványt tehet konkrét büntetésre vagy intézkedésre arra az esetre, ha a vádlott az előkészítő ülésen beismer és lemond a bizonyításról.

Másrészt fontos szerepe van az előkészítő ülésnek a tárgyaláson történő bizonyítás tervezhetőségében. A bizonyítási indítványok előterjesztésének színtere az előkészítő ülés lett. A perkoncentráció jegyében az előkészítő ülést követően csak szigorú feltételek mellett tehetnek indítványt a felek további bizonyításra. A Be.-nek ez az új rendelkezése a per elhúzására alkalmas, visszaélésszerű joggyakorlást hivatott visszaszorítani.

15 millió forintos vagyoni hátrány

A vádirat szerint a vádlott 2012-től 2015-ig egy szabolcsi sportegyesület elnökeként sportfejlesztési programok támogatása iránti kérelmeket nyújtott be az MLSZ-hez. 2013-ban és 2014-ben az elnyert támogatásokat nem a kérelmekben megjelölt egyesületi célokra használta fel, így cselekményével összesen mintegy 15 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

A védőtől annyit megtudtunk, hogy nem született ügyészségi egyezség az ügyben, így biztos, hogy lefolytatja a bizonyítási eljárást a bíróság, mely az újabb határnapot áprilisra tűzte ki.


- FrissMédia -