KULTÚRA
Fesztivál
Nem marad el a kisvárdai színházi fesztivál
Az időpont viszont változott: június 19-27 helyett augusztus 21-29 között rendezik meg a Magyar Színházak XXXII. Kisvárdai Fesztiválját.

A veszélyhelyzet kissé összekavarta a nyári rendezvényeket. Van köztük, ami elmarad és van, amit későbbi időpontra ütemeztek át. Az utóbbi megoldást választották Kisvárdán, amikor is úgy döntöttek, hogy amint lehetőség van rá, megtartják a határon túli magyar színházak találkozóját - derül ki Balogh Tibornak, a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza művészeti tanácsadójának a Színház online szakportálon olvasható interjújából.

Balogh egy darabig abban bízott, hogy a kisvárdai lehet az első színházi fesztivál Magyarországon, amelyet a meghirdetett napokon, a meghirdetett programmal tudnak megtartani. A később született, a rendezvényeket általában megtiltó határozat egy elhamarkodott döntéstől mentette meg a szervezőket: egyrészt a Művészetek Háza nagyon kis létszámú műszaki stábjától alaptalan elvárás lett volna megkövetelni a felkészülést az előadások fogadására, másrészt mi történt volna akkor, ha a határellenőrzéskor bármelyik előadás főszereplőjének a vírustesztje pozitívnak bizonyul? - magyarázza Balogh a halasztás hátterét.

Az augusztus 21-i kezdés mellett érvelve Balogh Tibor azt mondja: a rendelet szerint legkorábban augusztus 15-én lehetne kezdeni. Az a hét az ünnepi programoké, nem szerencsés versenyre kelni velük. A fesztivál több előadása szabadtéri színpadra készült. "Reménykedünk, hogy nem ezen a héten lesz az őszi monszun nyitánya, nem marad el program az eső miatt. A szeptember már munkás hónap: a diákok, tanárok szülők – a potenciális közönség – számára az iskolakezdést jelenti, a színházak számára pedig a kezdetét annak a robotnak, amely az elmaradt bemutatók, előadások pótlása jegyében, s az új évad beindítása reményében folyik majd. Azt hiszem, a kiválasztottnál kedvezőbb időpontot nem találhattunk volna.”

A 13 versenyelőadás mellett 7 versenyen kívüli színházi darab, 3 workshop és a már hagyományos hallgatói minifesztivál is szerepel az idei programban.

- FrissMédia -