KÉK FÉNY
#csalás
#börtönbűntetés
#haszonszerzés
Nem létező beteg gyermekének kért pénzt
A Nyíregyházi Járásbíróság 2018. október 9-én folytatólagosan elkövetett csalás és kifosztás bűntette miatt 2 év, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte H. M. vádlottat, valamint 1,1 millió forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben.

A tényállás szerint a vádlott bizalmi viszonyt alakított ki a sértettel, és arra hivatkozással kért tőle kölcsön, hogy a kislánya gyógyíthatatlan beteg, és ápolására nincs elegendő pénze. Ezért a sértett 2016. februárjában – több részletben – 500.000 forintot adott a vádlottnak, aki azt ígérte a sértettnek, hogy a tartozását az édesanyja bankszámláján lévő 1,6 millió forint összegű megtakarításból törleszteni fogja. A valóságban a vádlottnak azonban nem volt gyógyíthatatlan beteg gyermeke, és az édesanyja sem rendelkezett a fenti összegű megtakarítással. A sértettet jogtalan haszonszerzési céllal tévedésbe ejtette, s a neki okozott kárt nem térítette meg.

2016. júliusában a vádlott ismét felkereste a sértettet otthonában, aki ekkor magas vércukorszintje miatt magatehetetlen állapotban feküdt a lakásban. A vádlott kihasználta a sértett védekezésre képtelen helyzetét, és eltulajdonította a szekrényből a sértett 600.000 forintját. Az okozott kár nem térült meg.

Az ítélet nem jogerős.