NAGYVILÁG
#AHU orvosi misszió
#Malawi
Nem indult zavartalanul, de jól folytatódott a magyar orvosok első napja Afrikában
Hétfőn indultak, kedden érkeztek, szerdán reggel pedig már operációkhoz öltöztek be Kelet-Afrikában a Magyar Afrika Társaság (AHU) 19. orvosi missziójának tagjai.

Bár kisebb katasztrófával, konkrétan vízhiánnyal indult a Blantyre-i kórházban a nap, orvosaink nem vesztegették az időt, máris nekiláttak a műtéteknek.

A sorrendben immár negyedik műtős csapat (a korábbi missziók általános orvosi feladatokat láttak el) fül-orr-gégészeti, fej- és nyaksebészeti beavatkozásokat végez. Reggel vizitet tartott Dr. Paput László, Dr. Loibl Csaba, Dr. Nepp Nelli és Dr. Orosz Éva, átnézték a hétre előre betervezett műtéteket. Mint a misszió munkáját segítő Szeremley Csabától, a Magyar Kulturális és Kereskedelmi Központ (HTCC) malawi irodavezetőjétől megtudtuk, a helyi csapat jól dolgozott, nagyjából 80 beteget jegyeztek előre.

IMG-20180613-WA0005

Ez több annál, amennyiről még itthon értesültek a magyar orvosok. A legsúlyosabb esetekkel várták meg őket, azokkal, amelyekkel a csaknem 20 milliós afrikai ország egyetlen fül-orr-gégész szakorvosa nem tud megbirkózni. Ha minden jól, a küldetés két hete alatt megy több mint a felét sikerül majd megműteni.

Mire pácienseikkel és helyi kollégáikkal megismerkedtek, addigra víz is lett, indulhatott az érdemi munka. Az első beteg egy kisfiú volt, akinek jókora pénzérmét szedtek ki a ,nyelőcsövéből.

- FrissMédia -