NAGYVILÁG
Külföld
Nem először volt hős a pap, aki megmentette Krisztus töviskoronáját - videó
Jean-Marc Fournier atya elszántsága és hősiessége bejárta a világot.

Jean-Marc Fournier a párizsi tűzoltóság káplánja. Amikor a tűzoltók hétfőről keddre virradóra harcoltak a lángokkal, hogy megmentsék a világ egyik legismertebb székesegyházát, ő berohant a lángok közé, hogy kimentse a Notre-Dame-ból a kereszténység egyik legszentebb relikviáját.



A kezében azzal a töviskoronával jött ki a katedrálisból, melyet a katolikus egyház szerint Krisztus viselt a Golgotán. A koronát még IX. Lajos vitte Párizsba 1238-ban - azt a ruhát, amit a szentté avatott francia király az úton viselt, szintén sikerült megmenteni több más értékkel együtt.

Közben kiderült, hogy Jean Marc Fournier atya nem csak most viselkedett hősként. Hét évig volt tábori lelkész a francia hadseregben, ez idő alatt Afganisztánban is szolgált. A Sky News szerint túlélt egy rajtaütést, melyben tíz bajtársa meghalt.

De otthoni katasztrófák idején is tette a dolgát. 2015 novemberében a Bataclan klubban imádkozott a halottak felett és vigasztalta a sebesülteket a terrortámadás után. Akkor a párizsi merényletsorozat részeként egy koncerten 89 emberrel végeztek az Iszlám Állam fegyveresei és további 200-at sebesítettek meg.

Most a párizsi tűzoltók mind dicsérik káplánjukat. "Fournier atya hős. Egyáltalán nem mutatott félelmet, amikor egy percnyi gondolkodás nélkül indult a relikviák megmentésére. Naponta találkozik az élettel és a halállal és mindig nagyon bátran viselkedik" - mondta egyikük.

A Notre-Dame tragédiája közepette sokat sikerült megmenteni a székesegyház páratlan értékű történelmi és vallási kincseiből. A töviskorona mellett a szent kereszt egy darabkáját is, meg egy szöget, amelyről azt tartják, hogy a keresztre feszítéskor használták. Ez most a nagyhéten a tűz okozta sokk után reményre adhat okot. A szakemberek szerint 20 évbe is beletelhet a Notre-Dame újjáépítése. De akkor olyan szép lesz újra a 850 éves templom, mint korábban volt - ígérik.


- FrissMédia -