KÖZÉRDEKŰ
Agrár
Nem csökkenhet az agrárbüdzsé 2020 után
Hét ország, köztük Magyarország közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások növelését vagy legalább a jelenlegi szinten tartását a 2020 utáni uniós költségvetési időszakban a Mezőgazdasági és Halászati Tanács hétfői ülésén - közölte az Agrárminisztérium (AM) a testület brüsszeli ülését követően.

A közleményben a magyar delegációt vezető Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár egyértelmű visszalépésnek nevezte az Európai Bizottság (EB) javaslatát, miszerint a jelenlegi 13+2 százalékról a Magyarországnak járó közvetlen támogatási keret 10+2 százalékára csökkentené a termeléshez kötött támogatások mértékét. Ezek megtartása alapvető fontosságú lenne az olyan munkaerő igényes ágazatok megfelelő finanszírozásához és versenyképességének fenntartásához, mint az állattenyésztés vagy a kertészet - mondta az államtitkár az ülést követően.

Magyarország egy olyan új Közös Agrárpolitika elfogadásában érdekelt, amelyen keresztül a magyar gazdák a lehető legegyszerűbben igényelhetik, és kaphatják meg az őket megillető támogatásokat. Ennek biztosításához azonban az EB javaslatának jelentős módosítására van szükség - hangsúlyozta Kis Miklós.

A román elnökségi félév második Mezőgazdasági és Halászati Tanácsülésén az agrárminiszterek a Közös Agrárpolitika folyamatban lévő reformjának több más elemét is megvitatták. Egyetértettek abban, hogy elsősorban az új támogatási rendszer végrehajtási szabályaival kapcsolatban további tárgyalások szükségesek - közölte a tárca.



A múlt héten egy nyírbogáti fórumon is téma volt az agrártámogatások megnyirbálása, akkor Lomnici Zoltán a FrissMédiának úgy nyilatkozott, hogy „Az agrártámogatásokat Brüsszelben meg akarják nyirbálni. Ezzel egyértelműen a vidéket büntetnék.” A FrissMédia kérdésre válaszolva dr. Simon Miklós (Fidesz-KDNP) a térség országgyűlési képviselője - szintén a fórumon - az uniós agrártámogatásról elmondta, hogy az jelentős segítség a magyar gazdáknak, hisz a jövedelemteremtő képessége ennek az ágazatnak ezen múlik.

A cél, hogy az agrártámogatások szintje ne csökkenjen az Európai Unióban a következő tervezési ciklusban" - jelentette ki a képviselő akkor, majd hozzátette, hogy a térségben a gazdákkal összefogva fel fogják emelni a szavukat, így próbálva nyomást gyakorolni a döntéshozókra.

-FrissMédia/MTI-

Fotó: FrissMédia/archívum