PUZZLE
Életmód
Nem csak szakmákkal ismerkednek a pályaorientációs táborokban
A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Ipar Kamara (SZSZBMKIK) pályaorientációs tevékenységének célcsoportja főként a felső tagozatos általános iskolások diákok. A szervezet megyei szinten végzi tevékenységét az iskolai tanévben, de a nyári időszakban sem áll le, négy héten keresztül a Kisvakond Táborral és több céggel együttműködésben táboroztatást működtet.

A megyei kamarai pályaorientációs tábor július 1-26. között zajlik a Kisvakond táborban táborozó nyíregyházi és környékén élő gyerekek bevonásával.

Első hét a kereskedelem jegyében zajlott, amikor is a hét első felében csoportfoglalkozás keretében megismerkedtek a szakmákkal, majd szerdán céglátogatásokon vettek részt. Így ellátogattak a a Nyírpapír Kft-be, ahol a gyakorlatban is kipróbálták a diákokkal az árubeszerzést, megismerkedhettek az áru útjával a gyártótól a vevőig, és csapatokba szerveződve versenyfeladatokat teljesítettek.

A Nyírpapír Kft. ezen a délelőtt kicsit játszótérré változott. A hét második felében kijátszottuk magunkból a gyakorlati tapasztalatokat, csapatmunkába feldolgoztuk a látottakat és reményeink szerint mindenki többel távozott a tábor végén, mint ahogyan érkezett - mondta Maczkó Mónika, pályaorientációs tanácsadó.

Ilyen tematika alapján zajlanak a kamarai pályaorientációs események a következő hetekben is. Második héten a cukrászaté lesz a főszerep. A Leányvári Mokka cukrászdába válnak „kis” cukrászokká a táborozók, és részt vesznek nemcsak a süti fogyasztásában, hanem a kezdetektől az elkészítésében is. Közben megismerkedhetnek a kézműves fagylalt készítésével is.Természetesen a tábori körülmények között a ráhangolódás és a feldolgozás is főként e szakma köré csoportosul.

Harmadik héten az autószerelés, az autókereskedelem, a szerviz, és restaurálás veszi át a főszerepet. Megismerhetik, hogyan gyógyítanak, diagnosztizálnak az „autódoktorok.” A program része egy autókereskedő cég meglátogatása, ahol egy elektromos BMW-ben minden gyerek kipróbálhatja a sebességet is.

Az utolsó hét a famunkák, és az asztalos szakma köré szerveződik a táborban. A közreműködő partnerünk segítségével nemcsak az asztalos munkával, a konyhabútor-gyártással ismerkedhetnek meg, hanem a lovasparkban szórakoztató élményeket szerezhetnek a kamarai táborozó gyerekek.