KÉK FÉNY
Nem akart ölni a kisvárdai férfi
Legalábbis Attila, a 50 év körüli vádlott ezt vallotta ma a bíróságon, ahol előkészítő ülés keretében kezdődött el az emberöléssel vádolt férfi ügye. A 2021. márciusában Papon történt bűnügy vádlottja tagadja a rá rótt bűncselekményt, azt mondja, esze ágában sem volt megölni a főbérlőjét.

A vádirat szerint a vádlott több éve baráti kapcsolatban volt a sértettel, akinek lakásában albérlőként lakott. Március 28-án egy családi rendezvényről tért haza albérletébe, ahol a konyhában erősen ittas állapotban találta a sértettet egy széken ülve. Szóváltás alakult ki köztük, a vádlott odalépett a széken ülő férfihoz és két kézzel olyan erősen megszorította a nyakát, hogy megfulladt és a helyszínen meghalt. A vádlott ezután telefonon értesítette a mentőket.

Az ügyész, dr Mészáros Attila mértékes indítványban 12 év börtönt ajánlott, amennyiben a vádlott a vádirattal egyezően beismerést tesz és lemond a tárgyalás jogáról. Emberölés alapesetében akár 15 évet is kaphat Attila, így a 12 év kedvezőnek is tűnhet. Azonban a vádlott tagadja, hogy embert akart ölni. Nem állt szándékában az élet kioltása, ő csak csendet szeretett volna.

Attila, a vádlott megtörten tett vallomást. Máig nem érti, hogy miként jutott idáig: nem akart ő senkit bántani, legfőként megölni. Nagyon sajnálja a történteket. A vád tárgyává tett cselekményről elmondta, hogy egész nap bulizott, és amikor este hazaért, a főbérlője is otthon volt és hangoskodott. Többször szólt neki, hogy pihenni szeretne, de csak nem lett csend. Ekkor kerültek heves szóváltásba, majd egy óvatlan pillanatban jött egy ütés és a nyak erőteljes megfogása. Csend lett. Attila, nem gondolván, hogy baj lehet, bement a szobájába. Körülbelül két óra múlva arra lett figyelmes, hogy csend van; semmi neszezés. Kiment a konyhába, ahol a főbérlője ugyanabban a pozícióban feküdt, ahogy hagyta. Attila felhívta az egyik ismerősét, aki nem tudott segíteni neki, majd tárcsázta a nővérét. Végül maga a vádlott értesítette a mentőket és a rendőrséget. Attila az udvaron várta be a hatóságokat. A letartóztatásban lévő férfi soha nem volt büntetve, láthatólag megbánta, amit tett.

Dr. Árendás Róbert a védence cselekményéről elmondta: a vita azért fajult el, mert Attila elzárta az italt. Ebből alakult ki a veszekedés, de határozottan az a véleménye, hogy védence nem akart embert ölni. Azaz az egyenes szándék mindenképpen hiányzik.

Az emberölés eredménybűncselekmény, a törvényi tényállás eleme a halálos következmény előidézése. Minden tevékenység vagy mulasztás, amely alkalmas lehet halál előidézésére, emberölésnek minősül.

A védelem álláspontja szerint gondatlanság történt, aminek az eredménye sajnos halálhoz vezetett.

A vád képviseletében eljáró dr. Mészáros Attila ügyész emberöléssel vádolja a férfit. Vagyis úgy véli: Attilának előre kellett látnia, hogy a főbérlője a fojtogatás következtében életét fogja veszíteni. Ennek ellenére Attila nem tett semmit, bement a szobájába és onnan két óra elteltével jött ki. Azaz a vádlott mulasztással járult hozzá a főbérlő halálához.

Az már orvosszakértői kompetencia, hogy a halál hogyan és mikor állt be. A vádirat szerint fulladás okozta a halált.

Az ügyben dr. Garbóczi Annamária bíró jár el. Az ügy, mivel kizárólag tárgyalás keretében lehet tisztázni a történeti tényállást, februárban folytatódik a Nyíregyházi Törvényszéken.

- FrissMédia -