NAGYVILÁG
Belföld
#Kárpátalja
#MÁÉRT
#Orbán Viktor
Nehéz történet - a Máérten Ukrajnáról és a kárpátaljai magyarokról
A magyar nemzetpolitika nagyhete volt az elmúlt hét Budapesten. Csütörtökön a Magyar Diaszpóra Tanács, pénteken a Magyar Állandó Értekezlet ült össze Budapesten, a Várkert Bazárban. Mindkét tanácskozáson részt vett Orbán Viktor kormányfő is, aki Kárpátaljáról, a magyar-ukrán viszonyról is beszélt. .

Ukrajnáról szólva a magyar miniszterelnök azt mondta: nehéz történet, és bár nem szereti más államok választott vezetőit dehonesztáló jelzőkkel illetni, de az az igazság, hogy "az ukránokkal nem boldogulunk". Kiemelte: az, hogy "megállapodunk hétfőn, és kedden azt állítják, semmilyen megállapodás nem történt", praxisában a párját ritkítja. Nincs meg a szavahihetőségnek az a bázisa, hogy komolyan vegyék a tárgyalásokat - mondta Orbán Viktor a Máért zárt ülésén.

Rámutatott: az újabb és újabb tervezett javaslatok egyre rosszabb és rosszabb helyzetet idéznek elő, a titkosszolgálatok nyílt bevetése magyar és feltételezett kettős állampolgárok ellen végképp túl van azon a tűréshatáron, amelyet a Kárpát-medencében általánosan elfogadtak.

Egy dolgot tud tenni Magyarország, ezt megtette és egyre erőteljesebben meg is lépi, világossá teszi, hogy Ukrajnából, ha egyáltalán vezet út a NATO-ba és az unióba, akkor az csak Magyarországon, Budapesten keresztül vezet - rögzítette.

Miután jövőre elnökválasztás lesz, megkezdik a kapcsolatok kiépítését azokkal, akik szerepet játszhatnak a voksolás után, azaz elkezdenek készülni a választás utáni korszakra - jelezte Orbán Viktor.

A Magyar Állandó Értekezlet egyhangúlag elfogadott zárónyilatkozatában aggodalmukat fejezték ki a a XVII. plenáris ülés résztvevői a kárpátaljai magyarság helyzetét ellehetetlenítő oktatási törvény és a nyelvtörvény-tervezet, valamint a magyar közösséget érintő immár mindennapos atrocitások miatt.

A dokumentumban megdöbbentőnek nevezik a magyarságot Ukrajna ellenségeként megbélyegző médiakampányt, szükségesnek tartják a nemzeti kisebbségek összetételének figyelembe vételét az ukrajnai választási körzetek kialakításakor.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón Kárpátaljáról elmondta, hogy a magyar diplomácia minden, Ukrajnát érintő NATO- és uniós eseményt megakadályoz, amíg a jogsértések folytatódnak.

Az ottani magyar orvosok, ápolók, tanárok, lelkészek támogatását ugyanakkor megduplázzák, az éves összeg 500 ezer forint lesz, ami lehetővé teszi a szülőföldön maradásukat.