SPORT
#Rossi
#születésnap
Negyven éves lett Rossi
Szombaton töltötte be a negyvenet a kilencszeres világbajnok olasz motorversenyző, a sportág egyik legnagyobb alakja.

1979. február 16-án az észak-olaszországi Urbino városában született, a világbajnoki harmadik helyezett motorversenyző Graziano Rossi fiaként. Tízévesen már egy 100 köbcentiméteres gokarttal versenyzett - édesanyja féltette, nem engedte kismotorra ülni - , és junior regionális bajnokságot nyert. A következő évtől már minimotorokon versenyzett, és több győzelmet aratott. A váltának anyagi oka volt. Bár gokartozott anyja kedvéért, de arra nem volt pénze a családnak, a jóval olcsóbb kétkerekűekre viszont igen.

Apja segítségével 1993-ban debütálhatott a 125 kcm-es kategóriában. Első motorját összetörte, a következő évad utolsó futamán megszerezte élete első pole pozícióját, majd 1995-ben a Cagiva gyári csapatának színeiben megnyerte az olasz bajnokságot. Nemzetközi pályafutása 1996-ban, az Aprilia gyári csapatában indult.


A Doktor néven is ismert Rossi versenyzői zsenialitása megkérdőjelezhetetlen: kilenc vb-t nyert (egyet a 125, egyet a 250 kcm-es, hetet a királykategóriában), ezzel az örökranglistán a harmadik a 15 címet begyűjtő Giacomo Agostini és a 13 címet elérő Ángel Nieto mögött, de az egyetlen, aki négy kategóriában is világbajnok lett.

A kezdetek óta összesen 382 versenyen indult, ezek közül 232-n a dobogón végzett és 115-öt megnyert, első és eddigi utolsó győzelme között több mint 20 év telt el, és ő az egyetlen GP-versenyző, aki 14 egymást követő éven át minden szezonban legalább egy versenyt nyert.

A ruhája hátán is a The Doctor nevet viselő Rossi mindig a 46-os rajtszámmal versenyez, egyfajta örökségként, mert az apjának is ez volt a rajtszáma. Ő volt az első, aki világbajnokként sem váltott 1-esre. Születésnapján szülővárosában ezért 50-ről 46km/órára csökkentették a sebességhatárt, a helyi egyetem pedig tiszteletbeli diplomával jutalmazta.



MTI