PUZZLE
Cukiság
#oroszlán
#Nyíregyházi Állatpark
Négyes ikrek születtek a Nyíregyházi Állatpark oroszlán családjában
A most született oroszlánkölykök különlegesek az Állatpark dolgozói számára, mert az „alapító” oroszlánok dédunokái.

A 2 hím és a 2 nőstény, most - hogy 6 hetesek lettek - mutatkoznak be a nagyközönségnek, és átesnek az állatorvosi vizsgálaton is. A kisoroszlánok vakon és foltos bundával 1.5 kg testsúllyal látták meg a napvilágot, és az anyatejnek köszönhetően szépen gyarapodnak. 3-4 hónaposan elkezdik majd kóstolgatni a húst is, ám egészen 6 hónapos korukig az anyatej lesz a fő táplálékuk.

Az oroszlán az egyetlen társas életmódú macskaféle, így a nemrég született utódok nemcsak az anyaállattal, de apjukkal és nagynénjükkel is együtt élnek. A 7 éves ivarérett nőstény állatok a Nyíregyházi Állatparkban születtek és unokái a park leghíresebb oroszlánjának: Eleknek, aki alapító tagja volt a SóstóZoo-nak. A hím apaállat 10 esztendős és Hollandiából érkezett 2016-ban Nyíregyházára.

Mivel az oroszlánokra jellemző az ivari dimorfizmus, - hiszen a felnőtt hímek 20-30%-al nagyobbak a nőstényeknél s sörényt viselnek, - így a most 2 hónapos hím kölykök is pár hónap múlva megkülönböztethetőek lesznek lánytestvéreiktől.

Nem véletlen, hogy számtalan irodalmi és művészeti alkotásban látható a faj, hiszen a kifejlett hímoroszlán - Afrika legnagyobb és legerősebb ragadozója - méltóságteljes látványt nyújt.

Az afrikai oroszlánok fennmaradása a legtöbb helyen biztosítottnak látszik, bár hosszabb távon az élőhelyek elvesztése miatt, valószínűleg csak a természetvédelmi területeken tudnak majd biztonságban élni.

A most született kicsikkel már 14 oroszlán él a Nyíregyházi Állatparkban, melyekből 6 a ritka fehér színváltozathoz tartozik.