AKTUÁLIS
“Ne mondd, hogy nincs időd semmire!”
Mint ismert, 2016-tól az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása. A közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok saját érdeklődési körüknek megfelelően vállalnak, és önkéntes munkaként, vagyis anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek.

Ezzel pedig nem csak, hogy teljesítik az előírt ötven órás szolgálatot, hanem a helyi közösség érdekeit szolgálják, de még saját személyiségüket, különféle készségeiket is fejlesztik, problémákat oldanak meg, embertársaikon segítenek. A közösségi szolgálat lehet például szociális, környezetvédelmi, a tanuló helyi közösségének javát szolgáló, egyéni vagy csoportos tevékenység. Az ötven órát több év alatt is lehet teljesíteni, előnye, hogy így többféle dolgot tudnak a fiatalok kipróbálni, akár az egyes oktatási szünetekben is.

Kisvárdán számos helyen, szervezetnél, egyesületnél, állami vagy alapítványi, kulturális, oktatási, szociális, egészségügyi és karitatív intézménynél lehet a diákoknak önmagukat hasznossá tenni és ezáltal az 50 órás közösségi szolgálatot teljesíteni. Ezen intézmények workshop-jellegű bemutatása volt a célja annak a ma délelőtti civil napnak, melyet a Hierotheosz Egyesület által működtetett Család Esélyteremtő és Önkéntes Ház, valamint Kisvárda Város Önkormányzata szervezett.

A Városháza nagytermében az asztalok mögött sorakoztak fel a résztvevő kisvárdai szervezetek - a Rotary Club, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Görögkatolikus Karitasz, a Rákóczi Szövetség, a Megoldás Közhasznú Egyesület, a Szeretet Hatalma Alapítvány, a Földkelte Kulturális és Környezetvédelmi Egyesület, a Kisvárdai Kulturális Egyesület, a Van Esély Közhasznú Egyesület, az Ugat-Lak Alapítvány, a Béres József TIT Kisvárdai Egyesülete, a Kisvárdai Korai Fejlesztő Nonprofit Kft., a Kisvárda Vitézei Kulturális Egyesület, az 1988. sz. Szenczi Molnár Albert Cserkészcsapat, a Kisvárdai Jótékony Nőegylet – melyek képviselői a hozzájuk forduló diákoknak részletes tájékoztatást adtak a náluk végezhető önkéntes munkákról.

„Rendezvényünk célja elsősorban az volt, hogy egy időben, egy helyen, egy információs nap keretén belül találjanak egymásra az önkéntesek és az őket befogadó helyi egyesületek, szervezetek.” - nyilatkozta szerkesztőségünknek házigazdagént és egyik szervező intézmény vezetőjeként Kisvárda polgármestere.

Leleszi Tibor – ahogyan a helyszíni köszöntőjében is – elmondta továbbá, hogy az önkéntes tevékenység egy kiváló lehetőség arra, hogy bármilyen nemzetiségű, vallású, társadalmi-gazdasági hátterű, politikai hovatartozású és életkorú ember hozzájárulhasson egy adott társadalom, jelen esetben konkrétan Kisvárda pozitív változásához.
„Az önkéntes munka során segíthetünk embertársainkon, állatokon, szebbé tehetjük a környezetünket szemétszedéssel vagy felújítási munkálatokkal. Részt vehetünk gyerekek táboroztatásában, segíthetünk egyedül élő, idős embertársainkon vagy éppen gyerekeken. Büszkeséggel tölt el, hogy számos, a mindennapokban is aktív egyesület, szervezet működik Kisvárdán, melyek munkája széleskörű, így bárki találhat nálunk kedvére való, az érdeklődési körének megfelelő önkéntes közösségi szolgálatot.” - fogalmazott Leleszi Tibor.

Az önkéntes munka története több évszázados múlttal rendelkezik, azonban a mai világban egyre csak nő a jelentősége. Fontos tudni, hogy 18 év alattiak csak olyan önkéntes feladatokat kaphatnak, melyek a testi, lelki, illetve korának megfelelő fejlettségi szintjének megfelel. További, korosztály szerinti szabályozás még, hogy a 16-18 év közötti fiatalok maximum napi 4,5 és heti 18 óra önkéntes munkát végezhetnek; 16 év alatt pedig heti maximum 6, tanítási időben 2, tanítási napon kívül pedig maximum 3 óra önkéntes munkát vállalhatnak.

“Ne mondd, hogy nincs időd semmire!
A te napod sem rövidebb, mint Michelangelo, Pasteur, Teréz anya,
Albert Einstein vagy Jézus napja.”

- Friss Média -

fotók: Szabó Sándor