PUZZLE
Életmód
#facebook
#hacker
#adatlopás
#megelőzés
#hacker támadás
#adatvédelem
#beállítások
#magánélet
Ne add ki magad a Facebooknak
Bár a közösségi oldal arról szól, hogy osszuk meg életünk minden egyes mozzanatát, néhány tanácsot azért nem árt megfogadni!

A meggondolatlanul posztolt információk visszaüthetnek: sértődés, szakítás, zaklatás, személyazonosság-lopás, vagy akár állásvesztés lehet a végük. A nem kívánt problémák elkerülésének érdekében kerüljük az alábbi adatok közzétételét.


1. Telefonszám

Ne tegyük ki a telefonszámunkat! Legjobb esetben direkt marketing cégek fognak telefonálgatni, rosszabb esetben adattolvajok használják fel. Valódi betörőknek is kapóra jöhet, ha tudni akarják merre járunk éppen.

Évekkel ezelőtt kimutatta Reza Moaiandin biztonsági kutató, hogy még csak nem is kell tudnia a hackernek konkrét telefonszámot. Írt egy scriptet, ami az Egyesült Államokban és Kanadában létező összes lehetséges telefonszámot generálta neki. Ezután elküldte a számokat a Facebooknak, és megkapta a visszaállítási információkat olyan felhasználók tömegéről, akik rossz adatvédelmi beállításokat használtak. Akár vissza is élhetett volna velük.

Kizárólag akkor célszerű megadni a telefonszámunkat a Facebooknak, ha bekapcsoljuk a kétlépcsős azonosítást, ami telefonkódot kér idegen eszközről történő belépés esetén. Fontos, hogy a láthatóságot ekkor is lekorlátozzuk: kattintsunk a nevünkre a Facebookon az oldal tetején, majd a közvetlenül a borítókép alatt található „Névjegy” fülre. A lakat alatt válasszuk a „Csak én” opciót. Így senki sem látja a telefonszámot, és nem jelenik meg a keresésekben.

facebook telefonszam


2. Cím

Nem csak a címünket nem ajánlott megjeleníteni, de posztoláskor a hely megadása is kerülendő. Könnyű a leírtakból a lakcímünkre következtetni, s nyaralás alatt sem szerencsés, ha bűnözők tudomására juthat, hogy épp távol vagyunk otthonunktól. Az fent említett menüpontban töröljük a címünket.


3. Munkahely

Már csak az adattolvajok miatt is tilos a munkahelyi információkat megosztani, hiszen a hackerek első tennivalója a munkahelyi számítógépre való betörés előtt, hogy körülnéznek a Facebookon. Az állásunkat pedig kár lenne pusztán egy, a munkáltatónkra vonatkozó, meggondolatlan bejegyzéssel veszélyeztetni.


4. Családi állapot

Kellemetlen szituációkhoz vezethet, hogy ha az „eljegyezve” címkét átváltoztatjuk, mondjuk „bonyolult”-ra. Gondoljunk csak a nevezetes Facebook alkalmazásra, amelyik az összes ismerőst értesítette, ha a kapcsolati állapot megváltozott. Bizonyára nem tartozik mindenkire, hogy éppen milyen viszonyban élünk: az említett „Névjegy”/ „Család és kapcsolatok” menüpontban „Nyilvános”-ról változtassunk „Csak én”-re, de legalább a „Csak ismerősök”-re. Óvjuk jobban magánéletünket!


5. Fizetési információk

A Facebook ingyenes, ennek ellenére a hitelkártyánk számát tudni akarja. Ha nem akarjuk, hogy egy családtag, barát, vagy kolléga a nyitva hagyott számítógépen vásároljon valamit a mi kontónkra, akkor a lenyíló menüben a „Beállítások” után a bal oldali oszlopban a „Fizetési beállítások”-ra kattintva válasszuk a Fiókbeállításokat, s töröljük a kártyánk adatait.


Forrás: hirado.hu

-Friss Média-