NAGYVILÁG
Külföld
#Stonehenge
​Narancssárga porral szórta be a Stonehenge szikláit két környezetvédelmi aktivista
Narancssárga porral szórta be a Stonehenge szikláit két környezetvédelmi aktivista szerdán.

A dél-angliai ősi kultikus emlékhelynél a fosszilis üzemanyagok használata ellen küzdő Just Stop Oil nevű környezetvédő csoport tagjai hajtották végre a figyelemfelkeltőnek szánt akciót.

A szervezet által közzétett videófelvételen az látszik, hogy a két aktivista odarohan az emlékhely kőoszlopaihoz, és nagy nyomású poroltókból narancsszínű port szór a sziklákra. Az akciót több látogató igyekezett megakadályozni, majd a rendőrség őrizetbe vette a két embert.

A felvételen az is látható, hogy a szervezet által Rajan és Niamh néven említett két aktivistát négy rendőr megbilincselve elvezeti, majd egy rendőrségi furgon elszállítja őket.
A videóhoz mellékelt közlemény szerint a Just Stop Oil a csütörtöki nyári napforduló elé időzítette az akciót.

Az évnek ezen az éjszakáján rendszerint több ezren gyűlnek össze Stonehenge szikláinál a Londontól 120 kilométerre délnyugatra, Salisbury városának közelében fekvő fennsíkon, várva a csillagászati nyár első napfelkeltéjét.

Sokan azok közül, akik évről évre összegyűlnek a legalább ötezer évesnek gondolt, 20-25 tonnás kőtömbökből épített kultikus emlékműnél június 21-ének hajnalán, ezt abban a meggyőződésben teszik, hogy a koncentrikus sziklaköröket egy ősi napimádó szekta építette a nyári napforduló tiszteletére.

A Just Stop Oil szerdai közleménye szerint az aktivisták által használt por kukoricalisztből készült, "amelyet majd lemos az eső".

Az elmúlt időszakban a szervezet több más nagy értékű képzőművészeti alkotást és történelmi emléket választott hasonló akciók célpontjának.

Májusban az angol-brit alkotmányosság ősi jogforrása, a Magna Carta egyik példányának üvegfalú tárolóját próbálta összetörni a Just Stop Oil két idős aktivistája vésővel és kalapáccsal a londoni brit nemzeti könyvtárban. A felbecsülhetetlen értékű történelmi dokumentum nem sérült meg.

A csoport két másik tagja 2022 októberében a londoni Nemzeti Galériában konzerv paradicsomlevest öntött Vincent van Gogh egyik leghíresebb, Napraforgók című festményére.
A képkeretet kisebb károsodás érte, az alkotás azonban - amelyet üveglap védett - sértetlen maradt.

Tavaly novemberben a Just Stop Oil két tagja szintén a londoni Nemzeti Galériában Diego Velázquez Vénusz tükörrel című alkotásának védőüvegét törte be több helyen.

-MTI-