AKTUÁLIS
Napkoron járt disznóölő András
Az András-napi hagyományok egyik, ma már messze múltba vesző hagyománya a disznóvágások kezdete. Ezen a napon kezdődik, s karácsonyra már el is készül a füstölt hús. Ilyenkor általában elég hideg van a "disznóságok" eltartásához, így sokfelé disznóölő Szent András néven is emlegetik ezt a napot.

Reggeltől folyamatosan érkeznek az érdeklődők a hagyományteremtő céllal megrendezett András-napi disznóvágásra. A délelőtt a disznóvágáson túl a sportról is szól: családi futóversenyt rendeztek, ahol 6 és 12 kilométeres távokra lehetett nevezni. A futóversenyre több, mint 110 nevezés érkezett az ország minden pontjáról. Az András-napi futóversenyről a kisvárdai futók népes táborából sokan éremmel tértek haza.

A hangulatról, no meg a szakmai "felügyeletről" Szőke András színművész, valamint a Paprika TV-ből jól ismert Bede Róbert mesterszakács gondoskodott. Szőke Andrást lenyűgözte a rendezvény, láthatóan nagyon jól érezte magát. Stábunknak elmondta, hogy nagyon jó családi közösségek jöttek össze, ahol különleges tradiciókat is meg lehetett ismerni. Ilyen például az őrölt kapor. Úgy véli, hogy sokan nem gondolják, hogy Napkoron a véres hurkába vagy a hagymás vérbe kötelező őrölt kaprot tenni. A Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, operatőr és színész tanulni is jött Napkorra, miközben a felélesztett hagyományok hírét is elviszi messzi tájakra. A mai rohanó, kütyükkel teli világunkban nagyon fontos egy ilyen kezdeményezés, ahol a szabadban együtt lehetnek az emberek, hiszen így tapasztalati úton ismerkedhetnek meg a hagyományokkal.

Nagy István agrárminiszter - aki a rendezvény fővédnöke is egyben-, köszöntőjében azt mondta, hogy ilyenkor disznóvágáskor összejönnek a családok, barátok, félretesszük minden gondunkat. A megváltozott korunkban erről szólnak az ilyen rendezvények, miközben már nem csak a családok, hanem egy település lakói jönnek össze. A disznóvágás pedig egy életérzés, hiszen minden családnak megvan a "titka", hogy mitől lesz különleges egy-egy kolbász, hurka.

"Mindenki esküszik arra, hogy mitől jobb az övé, de ettől vagyunk napkoriak, ettől vagyunk szabolcsiak. Ettől érezzük otthon magunkat" - jelentette ki a miniszter.


A rendezvényre kilátogatott a térség országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos, a megyei közgyűlés elnöke, Seszták Oszkár, alelnöke Baracsi Endre, polgármesterek, politikusok.

A rendezvény kiegészítő programjait tekintve mindenki megtalálta a neki szimpatikus színpadi produkciót. Volt mulatós a napkori Robertó segítségével, de a színpadra lépett Sós Fecó, Dankó Szilvi, Nemazalány és Sofi. A napot a Kerozin együttes zárta.

Napkorról bővebben pedig december ötödikén a Retró rádió hullámhosszán egy egyórás, reggel kilenckor kezdődő műsorban hallhatunk Dr. Kiss Róbert Richard Prima Primissima-díjas, Pulitzer-emlékdíjas újságírót előadásában. Aki pedig a fővárosba készül a következő hetekben, annak a MyBuda ajánlása alapján a Klebelsberg Kultúrkúriában ajánlunk egy szuper kiállítást, ahol különleges vasútmodelleket láthatnak.