AKTUÁLIS
Napkor, ahol a Böllérfesztiválon túl is van élet
A település fő attrakciója még mindig a Böllérfesztivál, ami kezdete óta több százezer embernek adott felejthetetlen élményt. A turisztikai szakértő most utána járt, hogy a rendezvényen kívül miért érdemes még ellátogatni Napkorra.

Szabolcs megye egyik büszkesége a baráti rendezvényből indult Böllérfesztivál, ami feltette a turisztikai térképre Napkort. A település viszont a fesztiválon kívül is tartogat látnivalókat: gyönyörű természeti értékek, aranyló homokbuckák veszik körül, akár pár napot is eltölthetünk a környéken kirándulással. Itt található a Kállay család egyik középkori eredetű kúriája, amiben élt és alkotott Jósika Miklós a magyar regényírás egyik úttörője, Kállay Erzsébet férje. Jelenleg általános iskola működik benne.

A helyi templomok is megérnek egy látogatást Dr. Kiss Róbert Richard turisztikai szakújságító szerint, aki a Retro Rádióban mutatta be Napkort. A szakértő is többszört járt a faluban, elmondása alapján a római katolikus templom lenyűgöző, 13. századi freskói igazi kuriózumok és a görög katolikus templom pedig szintén gyönyörű látvány. Ami viszont igazán híressé tette Napkort a környéken, az a meteorológiai obszervatórium, ami korábban sok hasznos információval szolgált a lakosságnak. A vadaskert is jó program lehet egy hétvégére, ahol erdei iskola is működik. A csendes, természetes környezetben, mozaikos szerkezetű telepített erdőben várja egész évben a tanulásra, pihenésre vágyókat az intézmény.

Napkort 1213-ban említi először írásos feljegyzés, a Váradi Regestrum. A régészeti adatok azt mutatják, hogy a falu már a tatárjárás előtt is létezett. Nevének jelentése: a Nap kora, a Nap ideje.