NAGYVILÁG
Külföld
Nagyot győztek a konzervatívok a Egyesült Királyságban - jöhet a Brexit
A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a csütörtöki előrehozott parlamenti választáson a csaknem végleges pénteki adatok szerint.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor több mint nyolc évtizede nem tapasztalt súlyú vereséget szenvedett. A konzervatívok régóta hagyományosnak számító munkáspárti bástyákat is bevettek és alaposan átrajzolták a választási térképet.

A 650 egyéni választókerület közül péntek délelőttig 648-ból érkeztek be a végleges választási eredmények, és ennek alapján a Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok legalább 363 fős frakciót alakíthatnak a jövő kedden összeülő új alsóházban.

Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt 47 fővel növelte parlamenti frakciójának létszámát, és várhatóan 78 fős többségben lesz az összes többi párt alsóházi frakciójának együttes létszámához képest.

A konzervatívok az 1987-es választások óta nem értek el ilyen jó eredményt. Az akkori választás után Margaret Thatcher 376 tagú alsóházi frakcióval és 102 fős többséggel alakíthatta meg harmadik kormányát.

A konzervatívok kampányának fő ígérete a három és fél éve húzódó Brexit végrehajtása volt. A párt most megszerzett jelentős többségével kiléptetheti az országot az Európai Unióból a 2020. január végi határidővel. A Downing Street szóvivője már hajnalban közölte, hogy egy hét múlva terjesztik ismét az alsóház elé második olvasatban a Brexit-megállapodás ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

- MTI - - FrissMédia -