SPORT
Nagyon sikeresek voltak tinisportolóink a világjátékokon
Ötvennégy érmet nyertek a magyar fiatalok a középiskolás sportolók világjátékán, a május 14. és 22. között rendezett XIX. Gymnasiadén.

A Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) keddi tájékoztatása szerint a Normandia kilenc városában lebonyolított multisporteseményen a magyar küldöttség 22 arannyal, 13 ezüsttel és 19 bronzzal a hatodik helyen végzett az éremtáblán.

Hatvannégy ország csaknem háromezer versenyzője mérte össze felkészültségét húsz sportágban. A 83 fős magyar sportolói delegációból kiemelkedtek az úszók, akik 19 aranyat, tíz ezüstöt és nyolc bronzot szereztek. Mellettük atléták, ökölvívók, birkózók, rögbisek és tornászok gyarapították a kollekciót.

A mostani volt a legeredményesebb magyar szereplés a Gymnasiadék történetében, az eddigi csúcs 2018-ban 27 dobogós helyezés volt Marokkóban.

A legkomolyabb éremhalmozónak az úszó Ugrai Panna bizonyult, aki a váltókat is beleszámolva tíz medált hozott haza - egyéniben három aranyat és három ezüstöt, csapatban pedig négy aranyat. A fiúk közül az ugyancsak úszó Magda Boldizsár öt éremmel - egyéni számban két arannyal és egy ezüsttel, továbbá váltóban két arannyal - emelkedett ki.

A sportversenyeken túl a Gymnasiadén hangsúlyt fektettek a helyszín kulturális bemutatására, az eseményen résztvevő különböző kultúrák megismertetésére és elfogadására, a fair playre, az egészséges életmód népszerűsítésére, az elfogadásra, befogadásra. Ennek jegyében tartották meg a nemzetek estjét, melyre a magyar delegáció vezetői magyar standot állítottak fel.

A nemzeti csapat utazását az MDSZ szervezte az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az érintett sportági szakszövetségek támogatásával.

"Sejtettem, hogy szép sikereink lesznek, de ilyen éremesőre bevallom, magam sem számítottam - idézte a közlemény Balogh Gábort, az MDSZ elnökét. - Mérhetetlenül büszke vagyok fiatal sportolóinkra, akik ezúttal is jó hírünket vitték a világba. Bízom benne, hogy nemcsak sport-, hanem kulturális élményekkel is gazdagabbak lettek, emellett pedig rengeteg barátot is szereztek a világ minden tájáról."

A középiskolások sport világeseményét közel ötven éve, 1974 óta rendezik meg.

- MTI -