AKTUÁLIS
#Nagyhalász
#piac
#fejlesztés
Nagyhalász: egy élhető, a lakosságát megtartani képes várost építünk
Hatezer lakosával, Kisvárda után a második legnagyobb város a Rétközben fekvő, 1993-ban városi ragra emelt Nagyhalász. Piaca több mint 10 éve van és mára azon túl, hogy a helyben megtermelt áruféleségeket, portékákat árusítják, valódi közösségi térré is vált. Szombat reggel pezsgő kisvárosi hangulat fogadta stábunkat.

A Rétköz fennállása idején a falut víz vette körül, szárazon csupán Nyíregyháza és Kemecse felől lehetett megközelíteni. Míg a lecsapolások előtt, a népesség fő megélhetését a rétben folytatott állattenyésztés és a halászat biztosította, később a szárazra került jó minőségű talajon a lakosság intenzív földművelésbe kezdett, s a település - annak ellenére, hogy nagy múltú zsákgyára révén ipari üzemmel is rendelkezik - máig megőrizte mezőgazdasági jellegét.

- Az elmúlt öt évben közel kétmilliárd forint értékű fejlesztés történt. A város vezetése egységes, mint fogalmazott Orosz Károly független polgármester, "csak így lehet fejlődni, fejleszteni, közös a cél: egy élhető, a lakosságát megtartani képes várost építeni”. Ezen dolgoztak és ezt szeretnék folytatni a következő ciklusban is.

Orosz Károly harmadik ciklusát tölti ezen a poszton, büszkén meséli, hogy pályázatoknak köszönhetően a városi rang már nemcsak papíron, hanem látható, kézzelfogható módon is jelen van, így az itt élő- és idelátogató emberek is érzik a városiasodást. Bár - jegyzi meg a polgármester - a kormányzati és a térség országgyűlési képviselőjének segítsége is igen csak jól jött, amikor például az útfejlesztést, vagy egy-egy energetikai fejlesztést álmodtak meg a település lakói. Mint fogalmazott Orosz: közösen, egy irányba nézve minden célt el lehet érni.

Nagyhalász polgármestere és a térség kormánypárti országgyűlési képviselője, dr. Seszták Miklós kormánybiztos a reggeli órákban egy kötetlen beszélgetés keretében vázolták fel az elkövetkezendő öt év fejlesztési elképzeléseit, terveket.