KULTÚRA
Programok
#múzeumok éjszakája
​Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket
Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján. Az idei két kiemelt helyszín Székesfehérvár és Esztergom, számos kísérőprogram a labdarúgó Európa-bajnoksághoz kapcsolódik - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán Budapesten.

"Huszonharmadik alkalommal rendezzük meg a Múzeumok éjszakáját. A múzeumok idén ráirányítják a figyelmet a különféle művészeti stílusok jelentős előfutáraira, másrészt új irányzatokra is" - emelte ki Zsigó Róbert a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban (MKVM) tartott sajtótájékoztatón.

Kitért arra, hogy a múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket.

"Az idei tematika a gólpassz, kapcsolódva a labdarúgó Eb-hez. A gólpassz arra utal, hogy az eredményes focihoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Napjainkban a kulturális értékeket is gólpasszok sorozata alkotja" - fogalmazott Zsigó Róbert. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a Múzeumok éjszakája idei látogatószáma eléri vagy meghaladja az eddigi rekordot jelentő tavalyi 380 ezret.

Kisvárdán a Rétközi Múzeum – Tájház várja a látogatókat állandó kiállításával, a Flóderos bútorú tisztaszobával, a Madarak és virágok a keménycseréptányéron ideiglenes kiállításával, valamint népi énekkel és táncházzal. A vendégeknek lehetőségük lesz megfesteni a saját tányérukat, az udvaron pedig kenyérlángos, mézeskalács és egyéb finomságok várják majd az éjszakai nassolókat.

Nyíregyházán a Görögkatolikus Múzeum és a Kállay Gyűjtemény is részt vesz a Múzeumok éjszakáján. Gyógyteák, gyógynövények, gyógynövényes finomságok, üvegfestés és levendulabuzogány készítés, de még zseblámpás műtárgykeresés is várja az érdeklődőket a Görögkatolikus múzeumban.