AKTUÁLIS
Munkás-apartmanokat építtet a Master Good Kft.
A Szabolcsbákán és Nyírkarászon épülő munkásszállókra az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Munkásszállások kialakítása projekt keretében 265 millió forintot biztosít. A támogatói okiratot ma írta alá Román István kormánymegbízott, valamint Bárány Péter a Master Good Kft. ügyvezetője Nyíregyházán.

A Master Good Kft. Európa ötödik legnagyobb ilyen jellegű vállalkozása. Az üzemben másodpercenként 4,5 darab csirkét vágnak le. A cégnél 2019-es adatok alapján 1600 munkavállaló dolgozik. A vállalkozás 95 százalékban a megyénkben tevékenykedik.

Szabolcsbákán a meglévő szálláshelyeket bővítik, míg Nyírkarászon új munkás-apartmanok épülnek. A beruházás része egy 5 és egy 8 ezer négyzetméteres kert is. A szálláshelyek szeparált önálló fürdőszobával és kétágyas szobákkal épülnek fel.

A magyar gazdaság folyamatos növekedéséhez elengedhetetlen, hogy a vállalkozások számára kellő számban legyen elérhető a megfelelően képzett munkaerő. A Munkásszállások kialakítása program célja a Magyarországon hagyományosan alacsony munkavállalói mobilitás élénkítése, a munkaerőpiaci kereslet és kínálat területi egyensúlyának megteremtése.

A program még hatékonyabb megoldást kínál a strukturális munkaerőhiánnyal küzdő térségekben jelentkező kihívásokra azzal, hogy a kedvezőbb pályázati feltételek szerint a vállalkozások a támogatás segítségével létrehozandó munkásszállásokon nemcsak saját dolgozóikat helyezhetik el, hanem a térség más foglalkoztatóinak munkavállalóit is elszállásolhatják.

A piac jelzéseire reagálva többször módosult a program szabályozása, a támogatáshoz egyre szélesebb kör, egyre előnyösebb feltételekkel juthatott hozzá. A program negyedik, tavaly októberi meghirdetésétől már a legfeljebb 12 ezer embert foglalkoztató, legalább három lezárt üzleti évvel rendelkező, magántulajdonban álló gazdasági társaságok is pályázhattak munkásszállások kialakítására.

Országszerte mintegy 2400 férőhellyel létesülhetnek munkásszállások az ezt támogató kormányzati program negyedik kiírásának forrásaiból, mely 5, 6milliárd forintos keretből valósulhatnak mg. A támogatás legalább 80 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállások építéséhez vagy felújításához, a beruházás célját szolgáló új tárgyi eszközök beszerzéséhez nyújtható.

A nyilvános cégadatok szerint a térség legnagobb foglakoztatója, a 2000-ben alapított Master Good Kft. mintegy 1600 főnek ad munkát, 2019-es pénzügyi évben csaknem 77 milliárd forint nettó árbevételt ért el.