NAGYVILÁG
Belföld
#Tiszatelek
Munkanapon tartották a falunapot
Habparti, ugrálóvár, polgármester-találkozó - minden volt, ami egy falunaphoz kell Tiszatelken. Talán csak a munkanap-áthelyezéssel nem számoltak, amikor megtervezték a helyi mulatságot. Augusztus 9-e ugyanis munkanap annak érdekében, hogy másfél hét múlva 4 napos ünnepünk legyen. Sebaj, családias hangulatban telt a délután az egyutcás, 1500 fős településen. Mi pedig dolgoztunk egy jót és meglátogattuk őket.

9 évvel ezelőtt nem volt gond a munkanap, hisz a munkanélküliség rekordokat döntött a megye eme szegletében is, de mára ez gyökeresen megváltozott. Azaz, nem munkahelyből, hanem munkaerőből van hiány. A település egyébként meglehetősen fiatalos képet mutat annak ismeretében, hogy az 1500 lakosú rétközi község iskolájába 220 diák élesíti elméjét a jövőre készülendő.

Azon túl, hogy a falunap elsődleges célja a településen élők szórakoztatása, számadásnak is helye van. Pont annyi politikával, amennyitől még nem kap csömört. Szokás, hogy ilyenkor meghívják a térség országgyűlési képviselőjét is a település éves rendezvényére. Jó alkalom ez egy baráti beszélgetésre és információszerzésre. Pályázati lehetőségek, fejlesztési elképzelések. A téma adott, a lehetőség biztosított. Élni kell vele.

Nem volt ez másként Tiszatelken is, ahol ma az egy négyzetméterre jutó polgármesterek száma meglehetősen nagy volt. A tisztelet, és egymás munkájának, sikereinek megismerése miatt a környező település vezetői is ellátogattak a falunapra. Teszik ezt kölcsönösség jegyében. Ma, mint ilyen alkalmakor általában, szó esett aktuálpolitikai kérdésekről, fejlesztésekről, pályázati lehetőségekről.

Ami tény, a település vezetői egységesen pozitívan fogalmazták meg az elmúlt ciklus eredményeit, hisz a körzetben óvodák, bölcsődék, orvosi rendelők, utak is épültek. gyarapodnak, csinosodnak a települések, Így a polgármesterek - ha nem is száz százalékban - elégedettek és ha ők elégedettek, akkor valószínűleg az általuk vezetett település lakói is így látják. Erről egyébiránt október 13-án véleményt is mondhatnak a helyhatósági választásokon.


A programokat tekintve itt is volt szinte kötelező elemként, ugrálóvár, vetélkedők sokasága és habparty, amit az Ibrányi Önkéntes Tűzoltó Egyesület szolgáltatott. A siker kódolva volt, ugyanis a közel 32 fokos levegőben hűsítőként hatott a lurkókra a gépesített habkeverő által felkavart hab.

Volt VI. Tiszateleki Toldi és Toldiné vetélkedő, és VII. alkalommal rendezték meg a háziasszonyvetélkedőt. Az utóbbi verseny legérdekesebb „Részegen ki visz majd haza” versenyszám. A lényege, hogy az ember a kocsmába mulattja az időt, amit a fizetése, majd később az állóképessége bánja. A hős feleségnek, ilyen állapotba kellett hazavinnie a férjét, talicskával.

Az est folyamán a színpadon volt látható 4For Dance, a Nagyecsedi Bódi Família (Bódi Guszti testvére) Jolly. este 9-től Bunyós Pityu, majd tűzijáték.

Holnap egy vasárnapi falunapról, Szabolcsbákáról jelentkezünk