KULTÚRA
#Munkácsy 50
#Nyíregyháza
#Munkácsy Mihály
#kiállítás
Munkácsy 50 - Kisvárdáról Nyíregyházára
2005 óta több mint kétmillió ember látta a Munkácsy 50 kiállítást, amely most negyvenedik állomására, Nyíregyházára érkezett. A festmények egy része Kisvárdáról a Munkácsy Kisvárdán című kiállítás zárását követően került át a megyeszékhelyre.

Fásy Ádám, a kiállítás producere még 2005-ben Budapesten, a Várban megrendezett Munkácsy kiállítást követően említette meg barátjának, Pákh Imre műgyűjtőnek egy vándorkiállítás lehetőségét. Talán a Várban rendezett kiállítás sikere – bár akkortájt nagyon sok ellenzője volt a tárlatnak – (is) kellett, hogy végül belevágjanak a hihetetlen szervezést igénylő feladatba. Végül a szkeptikusok nagy megdöbbenésre a budai kiállítást 400 ezren tekintették meg hatalmas sorbaállást követően - jegyzi meg Hedrich Béla, a Munkácsy Alapítvány ügyvezetője.

Minden magyarnak megdobog a szíve, amikor Munkácsy nevét hallja. Ezek azok a pillanatok, amikor büszkén vállaljuk, hogy magyarok vagyunk és meghajolunk a géniusz előtt” – mondta Fásy a kiállítást beharangozó sajtótájékoztatón Nyíregyházán.

A nyíregyházi Jósa András Múzeum az elkövetkező hetekben egy sokszínű, izgalmas Munkácsy-kiállítás helyszínévé válik – mondja Dr. Rémiás Tibor, majd megjegyzi az igazgató, hogy „nem sok magyarországi város büszkélkedhet ezzel a megtiszteltetéssel.

Ezúttal azonban egy különleges látnivalót kínáló tárlatra invitálják a város és tágabb környezete közönségét. Mint fogalmazott, Munkácsynak, az egyik legnagyobb és nemzetközi szinten legismertebb magyar festőnek az életművét Pákh Imre magyar–amerikai műgyűjtő kollekciójának darabjai által mutatják be.

A legnagyobb, magánkézben lévő Munkácsy-gyűjtemény legfőbb erénye az, hogy lehetővé teszi a festő pályaívének követését az olyan korai, jól ismert művektől, mint az Ásító inas a monumentális biblikus kompozíciókon át a párizsi nagypolgárság környezetét s annak gazdag esztétikumát bemutató szalonzsánerekig és a késői melankolikus tájképekig. Ennél többet szinte kívánni se lehetne. Illetve talán mégis – jegyzi meg Rémiás -, hiszen a festményeket a Békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum által kölcsönzött izgalmas fotódokumentációs anyag egészíti ki.

A múzeumok éjszakáján nyíló kiállítás később kiegészül a világ egyik legjelentősebb múzeumában, a szentpétervári Ermitázsban áprilisban nyílt önálló kiállításról Munkácsy hatvanöt művéből 20 darabbal - amiről mi is részletesen beszámoltunk.

Az ott kiállított anyag nagy része a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéhez tartozik, húsz festmény pedig Pákh Imre magángyűjteményéből érkezett a Néva parti városba. Ezek hamarosan a nyíregyházi kiállításon is láthatók lesznek. Illetve négy olyan festményt is kiállítanak, amelyek a békéscsabai tárlatról kerülnek a megyeszékhelyre.

Mivel a kiállítás teljes anyaga - 52+20 db alkotás - két részletben érkezik a múzeumba, ezért a kiállítás „beárazásánál” ezt figyelembe véve a szervezők kedvező jegyárakkal kalkuláltak. A kiállítás első része, ami 52 alkotást jelent és átöleli a festőművész teljes életútját, 1.000 forintért tekinthető meg. A későbbiekben kiállított 20 kép jelképesnek számító 500 forintos belépőjegy megvásárlásával nézhető meg - annak, aki megőrizte a korábban megvett belépőjegyet.

Munkácsy békéscsabai asztalosinasként kezdett dolgozni, de festőművész vált belőle, hatalmas vásznaival az egész világot meghódította – mondja a nyíregyházi nagyvállalkozó Bige László, aki személyes ügyként kezeli a kultúra és a művészetek támogatását. Bige egymaga 5 millió forinttal járult hozzá ahhoz, hogy a nyíregyházi Munkácsy 50 kiállítás létrejöjjön.

- FrissMédia -