Tudomány és Technika
#robotok
#Bitkom
#mesterséges intelligencia
#munkahelyek
Munka nélkül maradnak az adóellenőrök
De nem csak ők. A Bitkom előrejelzése szerint Németországban három-négy millió munkahely végképp megszűnik öt éven belül és minden negyedik vállalkozás csődbe mehet, mert nem lesz rá szükség.

Jönnek ugyanis a robotok, a mesterséges intelligencia mind több helyen veszi át a munkát, sőt az irányítást is. A német informatikai társaság elnöke konkrét példát is hozott erre a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak, mégpedig a telekommunikációs ágazatot. Itt még 400 ezren dolgoztak a kilencvenes években, ma ez a szám alig 20 ezer. Vagyis az ágazat munkahelyeinek a 95%-a 20 év alatt elveszett. Ugyanígy járhatnak az adótanácsadók is, akiknek igen jól megfizetett munkáját átveszik az algoritmusok! A mesterséges intelligencia olyan tempóban gyilkolja meg a munkahelyeket, hogy azokat semmiképp sem lehet gyorsan pótolni.

Ráadásul nagy tekintélyű és jól megfizetett munkahelyek szűnhetnek meg, helyettük pedig alacsony presztízzsel rendelkező, gyengén fizetett állások jöhetnek csak létre. A következő öt évben ez lesz Németország legnagyobb gazdasági és társadalmi problémája, mely alapjaiban rázhatja meg a középosztályt - nyilatkozta a Bitkom vezére.

- FrissMédia -