KULTÚRA
#értékteremtés
#értéktár
#vetélkedő
Múltunk ismerete nélkül nehéz a jövőt építeni - újra lesz értékmentés
Immáron harmadik alkalommal rendezi meg a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság azt a vetélkedőt ahol megyénk általános- és középiskolásai adhatnak számot településük értékeiről.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében működő általános és középiskolák 5-8. évfolyamos, illetőleg a középiskolák 9-13. évfolyamos tanulói nevezhetnek a vetélkedőre – mondta el tájékoztatóján Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke, aki egyben Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság alelnöke is.

A vetélkedőre az iskolák négy fős csapatai - akár több is - 2018. október 31-ig jelentkezhetnek, az erre a célra rendszeresített nevezési felületen, ami itt érhető el.

A vetélkedő három fordulóból áll és egy internetes fordulóval kezdődik. Ezt november 28-ig kell megfelelő szinten teljesíteni a középdöntő jutáshoz. A második forduló, ami a középdöntőknek felel meg, 2019. január 2-től február 28-ig folyamatosan kerül megrendezésre. A megyei döntők április 30-31-én lesznek.

Baracsi Endre elmondta: fontos küldetése az értéktár bizottságnak, hogy a ma és a jövő generációját is meg tudja szólítani, be tudja vonni a folyamatokba, hiszen, mint fogalmazott: "A múltunk ismerete nélkül nehéz a jövőt építeni." Ennek egyik mozzanata az „Értékes barangolások” című ifjúsági játékos vetélkedő, ahol iskolai csapatok mérhetik össze tudásukat értékmentésből.

A megyei döntőből az első helyen végzett csapat jut be az országos döntőbe. A vetélkedősorozat az Agrárminisztérium, a Hungarikum Bizottság valamint a Szabolcs-Szatmár-Megyei Önkormányzat támogatásával valósul meg.

Baracsi beszélt még egy nyertes "hungarikumos" pályázatról, amely segítségével a megyei önkormányzat folytatja a "Házadba léphetek" könyvsorozatot, amely megyénk templomait mutatja be. Az első rész a szatmári középkori templomokról szól. A nyertes pályázatnak köszönhetően - Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében van az ország legtöbb középkori temploma -, hamarosan kezébe veheti az olvasó a beregi középkori templomok kiadványt is.


- FrissMédia -