KULTÚRA
Múlt idő
Múltidéző - Kisvárda a hó fogságában
33 éve, január 13-án már szinte az egész ország a hó fogságában volt. Itt, Szabolcsban a gondok január 6-án kezdődtek.

Az akkori megyei napilap tudósítása szerint 70-80 kilométer/óra sebességű vihar tombolt megyénkben január ötödike óta. "Egyfolytában hordja a havat és építi a hófúvásokat a megye útjain."

Az Útinform ügyeletének esti jelentése szerint járhatatlan volt a Kisvárda - Jéke, a Kisvárda - Fényeslitke út, valamint a szabolcsveresmarti, a tiszateleki és a benki bekötőút.

Nehezen járható a Rakamaz - Vencsellő, a Nagyhalász - Paszab, a Tiszatelek - Kocobatanya, a Tiszaadony - Barabás, a Vámosatya - Beregdaróc és a Bajorhegy - Dombrád közötti útszakasz, valamint a Mándokra vezető bekötőutak.

Január 12-én megyei operatív bizottság alakult, hogy az alapvető ellátást biztosítani tudják megyénkben. Ekkor már több napja esik a hó.

Szünet nélkül esett a hó szombat déltől hétfőn délelőttig, a szél is váltakozó sebességgel fújt, így aztán a megye területén több helyen is nehéz helyzet alakult ki. Vasárnap este operatív bizottság alakult Nyíregyházán, melynek tagjai — a közlekedésért, az utakért, az ellátásért felelős vállalatok vezetői, a honvédség, a rendőrség, a polgári védelem és más szervek képviselői, valamint a megyei tanács és a megyei pártbizottság vezetői — a rendkívüli helyzet teendőinek összehangolását vállalták. A bizottság vezetője László András megyei tanácselnök-helyettes.

Kisvárdán is drámai a helyzet

Kisvárdán a város több üzemében kényszerszünetet rendeltek el a hiányzások miatt. A HUNNIACOOP már csütörtök reggel sem tudta indítani a munkásszállító járatokat. Pénteken és hétfőn sem dolgoztak az üzemben. Várhatóan szerdán kezdik meg a munkát a vállalatnál - feltéve, ha javulnak az útviszonyok.

Január 15-én kicsit normalizálódik a helyzet, majd újabb támadásba lendül a tél. Csütörtökre virradóan ónos eső kezdett hullani és jégpáncélba öltöztette az utakat, megnehezítve, majd sok helyen teljesen lehetetlenné téve a közlekedést.


Kisvárdán és környékén volt a legnehezebb a közlekedés 1987. január 17-én, pénteken reggel — itt mindössze egyetlen járat, a dombrádi tudott útra kelni, az is csak délelőtt tíz után. Más községekbe nem indultak helyközi buszok, és nem is érkeztek be Kisvárdára. Ez annyiban nem jelentett gondot, hogy a város üzemei péntekre munkaszünetet hirdettek, ám aki bármilyen más ügyben Kisvárdára akart volna utazni, otthon maradt.

A tej- és kenyérszállító járatok egy része se tudott útra kelni, és a más élelmiszert szállító kocsik némelyike is veszteglésre kényszerült. Mivel itt napközben is esett még ónos eső, jószerivel megbénult a térség forgalma.

Megyénkben január 20-án normalizálódik a helyzet

A megye minden útja immár két nyomon járható, itt-ott a sótól nedves a burkolat, néhol pedig csúszós - nem árt az óvatosság a közlekedőknek. A közúti igazgatóság gépei és emberei hétfőn még dolgoztak az észak-szabolcsi térségben, ahol a legnagyobb volt a gond, az utak mentén felgyűlt havat tolták a padkára, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést.

Ha vannak emlékei, fotói a 33 évvel ezelőtti havazásról, ne tartsa vissza, ossza meg velünk.

Fotó: Kelet-Magyarország

- FrissMédia -