NAGYVILÁG
Külföld
Mostantól könnyebb az út - megnyílt a híd Horvátországból Horvátországba
A több mint 2 kilométeres Peljesac hidat az EU finanszírozta, és egy kínai cég építette. Horvátország két olyan részét köti össze, amelyeket az Adriai-tenger partján fekvő boszniai terület választ el egymástól.

A gyalogosok már kedden korán reggel megjelentek, hogy átmenjenek a hídon, mielőtt azt este átadták volna a járműforgalomnak.

A 2,4 kilométer hosszú ferdekábeles hidat 526 millió euróból építették, és megnyitását "történelmi pillanatnak" nevezte a HRT állami televízió.

A hidat 2007 óta tervezik, de a munka igazából csak 2017-ben indult, amikor is az Európai Unió 357 millió eurót, azaz a költségek mintegy 85%-át biztosította.

A szomszédos Boszniával folytatott tárgyalásokon dőlt el, hogy a hidat 55 méter magasra emelik, hogy nagyobb hajók is be tudjanak jutni Bosznia egyetlen tengeri kikötőjébe, Neumba.

Az Adriai-tenger fölött ívelő híd átadása azért történelmi esemény, mert a horvátok és a turisták évtizedeken át várakoztak a boszniai határon, hogy Jugoszlávia felbomlása után Horvátország egyik részéből a másikba utazzanak.

Azzal, hogy biztosították Boszniának a tengeri kijáratot, gyakorlatilag elzártak mintegy 90 000 horvát lakost Dubrovnikban, a fallal körülvett középkori városban, amely világörökség része és Horvátország legnagyobb turisztikai látványossága.

A 3,8 milliós Horvátország festői tengerparttal büszkélkedhet, melyet több ezer szigettel tarkít. Évente turisták millióit vonzza, és a helyiekkel együtt ők is nagyon várták az új hidat, melytől a gazdaság fellendülését is remélik. Egy osztriga- és kagylótenyésztő Mali Ston faluból arról beszélt újságíróknak, hogy eddig kénytelen volt hosszú, forró órákat várni romlandó árui szállítására. Most ez a probléma is a múltté lett.

Andrej Plenkovic miniszterelnök kedden a hídnál azt mondta: „Ez nagy nap Horvátország számára. Élvezzük mindannyian!"

Orbán Viktor miniszterelnök gratulált horvát kollégájának az új tengeri hídhoz.

"Őszintén hiszem, hogy a legjelentősebb horvát infrastrukturális projekt lezárása, amelyet nemzetközi partnerek közreműködésével hatékonyan valósítottak meg, történelmi mérföldkő a Horvát Köztársaság számára" - írta levelében Orbán Viktor, hozzátéve: az új híd, amely véget vet Horvátország infrastrukturális szétszakítottságának, kiváló példa a régió jobb összekapcsolhatóságára.

"Nekünk, magyaroknak Horvátország hagyományosan az egyik legkedveltebb nyári üdülési célpontunk. Ezért örülök, hogy az új Peljesac-hídon keresztül turistáink, valamint a világ minden tájáról érkező utazók ezentúl biztonságosabb és sokkal gyorsabb úton fedezhetik fel Dél-Dalmácia kivételes szépségeit" - zárta gratuláló levelét Orbán Viktor.

- FrissMédia -