NAGYVILÁG
Molderól, a norvég textil-és ruhaipar központjáról
Molde város és község (norvégul: kommune) Norvégia középnyugati Vestlandet földrajzi régiójában, a Romsdalsfjord északi partján a Romsdal-félszigeten.

A jelenleg 32 ezer lakosú Középkori eredetű kereskedelmi állomás, amely 1614-ben kapott hivatalos kereskedési jogokat, 1742-be megkapta a városi státuszt. A következő századokban a város növekedett és Norvégia textil és ruhaiparának központja lett. A második világháború után fejlődése új lendületet vett, ipari és tudományos központtá is vált.Molde községet 1838. január 1-jén hozták létre. 1964. január 1-jén beleolvasztották Bolsøy községet és Veøy részeit.

Éghajlata mérsékelt övi óceáni, nyarai hűvösek vagy melegek, telei viszonylag enyhék.

A csapat közvetlenül a Romsdal-fjord mellett található, vitorla alakú Scandic Seilet Hotelben kapott elhelyezést. A szálloda az Aker Stadiontól 100 méterre található, Molde városközpontja 250 méterre.

Itt élt és dolgozott Rasmus Rasmussen (1862. november 4. – 1932. július 17.) norvég színész, népdalénekes és színházi rendező. Moldében született Chrispinus Martinus Rasmussen kapitány és Anna Helene Carlsen fiaként. 1880 körül emigrált az Egyesült Államokba, ahol favágóként kereste kenyerét, de néhány év múlva visszatért Norvégiába.


1887 és 1910 között lépett fel a bergeni Den Nationale Scene - ben. A következő két évben énekesként turnézott Norvégiában. 1912 és 1914 között ő volt a Det Norske Teatret első színházi igazgatója , és ebben az időszakban több darabban is közreműködött színészként. 1916 és 1924 között a Trondhjems nationale Scene színházigazgatója volt Számos némafilmben szerepelt, köztük a Glomdal menyasszonyában és a Brudeferden i Hardangerben , mindkettőben 1926-ban, és egyetlen hangosfilmjében, a Kristine Valdresdatterben 1930-ban.