KULTÚRA
Moco, Stedelijk,Cobra: végigjártuk Amszterdam 3 legismertebb kortárs múzeumát
Konkoly-Thege György fotós a modern művészetek nagy rajongója. Most Amszterdamban kalauzol végig bennünket az izgalmas kiállításokon. Az ő beszámolóját olvashatják.

Sokadszor járva a városban, elhatároztam, hogy ezúttal nem a szokásos Van Gogh Múzeum, Rijskmuseum, Anna Frank háza - kört járom be, hanem megnézem a kortárs képzőművészet kiállítóhelyeit. Sokan nem szeretik a modern festményeket, szobrokat, de én nagy rajongójuk vagyok. Ha tehetem, elmegyek a Velencei Biennáléra és itthon is igyekszem megnézni minden ilyen kiállítást.

A Moco és a Stedelijk múzeumok a város múzeumi negyedében (Museumplein) vannak, a Van Gogh és a Rijskmuseum közelében. A Moco többszintes épületét 1904-ben Eduard Cuypers tervezte. Családi ház volt, majd papok laktak benne és végül ügyvédi iroda volt, mielőtt múzeummá alakították át 2016-ban. Már a saját gyűjteményük is nagyon figyelemreméltó, hiszen a többi között Andy Warhol, Jeff Koons, Damien Hirst és Keith Haring művek is vannak köztük. Ottjártamkor Banksy, Kusama, Basquiat és Marina Abramovic alkotásaival is találkoztam a falak között.

A közeli Stedelijk jóval nagyobb épülete már eleve múzeumnak épült 1895-ben, és 2011-ben kapta a mostani homlokzatát. Ők is nagyon komoly saját gyűjteménnyel rendelkeznek, melyben Chagall, Van Gogh, Kandinsky, Jackson Pollock és Matisse művek is megtalálhatók. Itt van több szobor, sőt bútorokat is bemutatnak a múzeum közel százezer darabos anyagából. Szeptember közepén egy Keith Haring kiállítás volt látható a nagyon izgalmas múzeumban.

A Cobra Museum of Modern Art kicsit kijjebb, Amstelveenben 1995-ben nyílt meg, nevét az 1948 -51 közti Cobra művészeti mozgalomról kapta. A két emeletes, 2500 négyzetméteres épületet Wim Quist tervezte. Amikor ott jártam, a többi között Picasso kerámiákból és grafikákból volt egy kiállítás. Érdekes volt egy másik tárlat, melynek címe Minden gyerek művész. Annefie van Itterzon 1983 és 2021 között 900 rajzot gyűjtött össze, melyből október 8-ig 40 gyerek rajzai láthatók.