A kiszáradás a legnagyobb veszély ilyenkor. Hogy ezt elkerüljük, a legfontosabb a vízivás. Jobban izzadunk, a szervezetünk így hűti magát, pótolnunk kell hát a veszteséget. Ha több folyadékot veszítünk, mint amennyit beviszünk, jön a kiszáradás. Ez pedig akár végzetes is lehet. A folyadék viszi a tápanyagot a sejtjeinkhez és öblíti ki a baktériumokat húgyhólyagból. A szomjúság, a szédülés, a fáradékonyság, a kiszáradt száj, a száraz ajkak és szemek mind annak a tünetei lehetnek, hogy nem jut elég vízhez a szervezetünk.
A víz nemcsak egészséges, de az egyik legolcsóbb választás is. Hab a tortán, hogy nincs benne kalória vagy fogakat romboló cukor. Ha nem bírja a tiszta vizet, próbálja ki a szódát, vagy tegyen egy karika citromot a pohárba. De adhat a vízhez gyümölcslevet is - persze frisset és nem agyoncukrozottat.
Görögdinnye
Amellett, hogy isteni gyümölcs, tökéletes piknikhez vagy sütögetéshez, likopint is tartalmaz, ami megvéd a napfény káros hatásától, semlegesíti a szabad gyököket és segít megelőzni rákot. A likopin az a pigment, amely izzó vörösre színez egyes gyümölcsöket és zöldségeket. Ott van a paradicsomban is.
Görögdinnye - feta saláta
Az édes dinnye és a sós sajt frissítő kombója tökéletes és egészséges nyári ebéd. Könnyű elkészíteni is. Mutatunk egy befőttesüveges verziót, az angol Julia Mirabellától:
Hozzávalók (1 személyre):
2-3 kanál vinaigrette mártás
1 bögre félbevágott koktélparadicsom
1/3 bögre friss petrezselyem
2 bögre kockákra vágott, mag nélküli görögdinnye
6 deka szétmorzsolt feta vagy más krémfehérsajt
Félliteres jól záródó befőttes üveg
A vinaigrette-hez:
2 és fél kanál gyümölcsecet
1 csipet só
frissen őrölt feketebors
3 kanál olívaolaj
Először a vinaigrettet készítjük el. Összekeverjük az ecetet, a sót és a borsot. Apránként, folyamatos keverés mellett adjuk hozzá az olívaolajat, amíg az öntet be nem sűrűsödik.
A saláta alkotórészeit a befőttesüvegbe rétegezzük: alulra jön a vinegrett, arra a paradicsom, aztán a petrezselyem, dinnye, végül a sajt. Jól lezárjuk az üveget és a hűtőbe tesszük egy időre.
Saláták
Az olyan zöldségek, mint a fejes saláta, az uborka, a zeller, a retek több mint 95 százalékban vízből állnak. Vagyis segítenek az ilyenkor kívánatos - 8 pohárnyi - vízmennyiség bevitelében. De az eper vagy a cukkini is rengeteg vizet tartalmaz.
Forró tea
Jóllehet jéghideg italra fáj ilyenkor a fogunk, a meleg tea segíthet a testhőmérséklet szabályozásában. Ezt isszák a beduinok is a sivatagban. Tényleg hűsít, próbálják ki.
Mit kerüljünk?
Az alkoholt.
Jóllehet jó ötletnek tűnhet, hogy kedvenc jégbe hűtött borunkkal vagy sörünkkel a kezünkben vészeljük át a hőséget a kert hűvösében, az alkohol a kiszáradást segíti. Főként hőségben, ugyanis erős vizelethajtóként működik. Ugyanez a helyzet az egyre népszerűbb mangólével is. Vagy az édesköménnyel, articsókával, spárgával.
A húst.
Sokan vagyunk, akik az első meleg napon ösztönösen nyúlunk a grillsütő után. De a forró napokon ez rossz ötlet. A húsban található fehérje megemésztése rengeteg energiát kíván, vagyis termogenezishez vezet. Kevésbé tudományosan az anyagcserénk értékével együtt nő a testünk hőmérséklete is, ahogy felhasználja a bevitt kalóriákat. A legtöbb hőt pedig az összes élelmiszer közül a magas fehérjetartalmúak termelik.
Jégkrém, fagyi
Persze, hogy jólesik, de több bajt okozhat, mint hasznot. A testünk megpróbálja túlkompenzálni a gyors lehűlést, amit a jéghideg ételek okoznak: a hideg ételek emésztése megemeli testünk "mag"hőmérsékletét, vagyis belső szerveink hőmérsékletét.
- FrissMédia -