AKTUÁLIS
#fiatalok
#közösség
#keresztény fiatalok
#Kiss András
#kereszténydemokrata
#Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezete
#határmenti kapcsolatok
Miről szól a hétvégi kisvárdai ifjúsági fórum? - interjú Kiss Andrással
Csütörtökön délután nyílt meg Kisvárdán az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és a Hierotheosz Egyesület szervezésében az Itthon, Fiatalon, Szülőföldön Akadémia. A vasárnapig tartó rendezvényről Kiss Andrást, az IKSZ megyei elnökét kérdeztük.

- Mi a programsorozat célja?

- Az Itthon, Fiatalon, Szülőföldön Akadémiát az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség és a Hierotheosz Egyesület azért szervezi meg, hogy találkozási helyet teremtsen a magyarországi és a külhoni magyar fiatalok számára. Összesen közel 200 résztvevő lesz az akadémián, az ő figyelmüket olyan témákra irányítjuk rá, melyek őket érintik itt a határ mentén. Ilyen a szülőföldön való megmaradás, munkahelytetemtés, a nemzetpolitikai ügyek és a határon átívelő gazdasági, ifjúsági, vállalkozási együttműködés.

- Nagyon sok hasonló rendezvényen elsősorban az összetartozás-tudat a hangsúlyos. Ez hogyan jelenik meg Önöknél?

- Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három határmenti megye. Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség, amely a rendezvény szervezője, keresztény - nemzeti ifjúsági szervezetként kiemelten fontosnak tartja a határon átívelő nemzetegyesítés ügyét. A határon átívelő együttműködesnek nagyon sok vetülete van, itt gondolok a kettős állampolgárság intézményére, a határon átívelő fejlesztési lehetőségekre, vagy akár a testvértelepülési kapcsolatokra. Az ifjúságnak különös lehetősége az, hogy a Kárpát-medencei együttműködést megélje. Hisz ez a generáció már a rendszerváltás után született, alapélménye a határok átjárhatósága - még akkor is ha kárpátaljai barátaink felé ez még mindig kicsit nehézkes-. A kapcsolatok már sokszor középiskolában, egyetemen, nyári eseményeken szövődnek, és később akár a vállalkozói szférában vagy éppen a közéletben folytatódnak. Ez a rendezvény az együttműködés megteremtésére, a kapcsolatok építésére ad lehetőséget.

- Mi alapján választották ki a résztvevőket?

- Alapvetően nyitottak voltunk minden érdeklődő felé, de értelemszerűen az IKSZ, illetve partnerszervezeteink - a Magyar Ifjúsági Értekezlet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete, a VMSZ Ifjúsági Fórum és a Via Nova ICS - tagjai kiemelt létszámban érkeznek.

- Nagyon sok program van, külön tudósításban is beszámol a Friss Média mindezekről. Ön melyiket emelné ki?

- Nehéz erre a kérdésre válaszolni, de két dolgot mindenképpen. Az egyik, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pont tíz éve alakult az IKSZ. Ennek keretében sor kerül egy születésnapi, kicsit visszaemlékező, értékelő eseményre, amelyen dr. Seszták Miklós, a KDNP alelnöke, nemzeti fejlesztési miniszter illetve Kósa Lajos frakcióvezető is részt vesz. Ez részben a 10 évet értékeli ki, részben az előttünk álló időszak céljairól, lehetőségeiről fogunk beszélni. A másik, ahogy említettem a külhoni magyar fiatalok kiemelt létszámban. Kisvárdának, mint három határ menti városnak kiemelt szerepe van a nemzeti összetartozás erősítésében. Ezért is lesz pénteken egy nemzetpolitikai kerekasztal-beszélgetés, amelyen Kelemen Hunor, az RMDSZ, Pásztor István, a VMSZ és Menyhárt József, a felvidéki Magyar Közösség Pártja elnöke lesz a résztvevő, illetve a velünk szomszédos Kárpátaljáról Gulácsy Géza, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium részéről Kis-Parciu Péter, a területért felelős helyettes államtitkár. A nemzetpolitikai aktuális ügyek és a külgazdasági fejlesztések lesznek elsősorban napirenden.

- A fiatalok mennyire fogják megismerni Kisvárda nevezetességeit?

- A város szépsége, az itt lévő természeti és kulturális értékek megismerése is cél. Itt leginkább a L.E.S.Z. Fesztre gondolok, ami szintén ezen a hétvégén van és amin a mi fiataljaink is fogják tölteni a szabad idejüket. Ez olyan élmény, ami egy fiatal számára nagyon fontos és tavalyi évben is nagyon jól érezték magukat a fesztiválon.

- Hogyan látja az akadémia jövőjét? Lesz jövőre is? Hagyományt kívánnak teremteni?

- Az IKSZ közösséget is épít, és ez úgy megy, ha minél több rendezvényt szervezünk. Hogy megismerjék a fiatalok az IKSZ értékeit, programjait és egymást. Minden negyedévben igyekszünk szervezni egy közéleti hétvégénk, amikor összejövünk és ezzel a rendezvénysorozattal igyekszünk megismertetni a megyét saját közösségeinkkel, valamint az ország más pontjairól hozzánk látogató fiatalokkal, ezeket mindig más-más településen tartjuk és pont ez a rendezvénysorozat értéke. Egyetlen állandó helyszíne nyári rendezvényünknek Kisvárda, tavalyi évben volt már itt egy nyári táborunk és ez most megújult köntösben akadémiaként tért vissza. A város polgáraiban, az önkormányzatban, valamint rendezvényünk védnökében dr. Seszták Miklós miniszter úrban olyan partnert találtunk, ami miatt ez nem is fog változni a terveink szerint, tehát reményeink szerint jövőre újra találkozunk.