AKTUÁLIS
Mire elég az átlagfizetés Kisvárda és környékének ingatlanpiacán?
Az Ingatlannet.hu korábbi elemzésében Kisvárda és környékének ingatlanpiaci árainak alakulását mutatta be az idei év első négy hónapjára levetítve, most pedig az tudhatjuk meg mennyi időbe is telik össze spórolni egy átlagfizetés árából egy lakás árát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Továbbá arra is fényt derített, hogy a hazai ingatlanvásárlók mennyire környezettudatosak.

Szinte 10 évnyi spórolás egy családi ház ára Kisvárdán

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a havi nettó átlagfizetés kerekített értéke 184 ezer forint volt 2020. IV. negyedévében. A vizsgált városok közül Nyíregyházán és Kisvárdán 2021 májusában a megvásárolható családi házak átlagos négyzetméter ára 293-322 ezer forint körül mozgott. Ha a 184 ezer forintos havi átlagkeresetből nézelődünk egy 90 m2-es ház után ezekben a városokban, melynek átlagára 26-28 millió forint, akkor arra 13-14 évig kell spórolnunk.

A családi házak átlagos négyzetméter árai megközelítették a megye havi nettó átlagkeresetét Nyírbátoron és Mátészalkán is. Itt egy 90m2-es házat négyzetméterenként átlagosan 12-15 millió forintért kínáltak eladásra. A havi teljes áltagfizetés félrerakásával ezt az összeget közel 6-7 év alatt lehet összegyűjteni.

Természetes azért a teljes havi nettó áltagbér félrerakására nincs lehetőség, hiszen minden hónapban számolnunk kell a fix kiadásokkal, nem beszélve a szükségletekből eredő költségekről.


Hány havi átlagbér szükséges egyetlen négyzetméter megvásárlásához?

A vizsgált megyeszékhelyeken egyetlen négyzetméter megvásárlásához sem elegendő a havi nettó átlagbér. Azért például Miskolcon a családi házak egy négyzetméteréhez szinte majdnem elegendő volt egyetlen havi átlagfizetés. Ennek következtében, aki itt szeretett volna egy 90 m2-es házat vásárolni, annak 8-9 évnyi teljes nettó átlagbért kellett félrerakni.

Nyíregyháza, Eger és Debrecen házainak négyzetméter árai jóval meghaladják a nettó havi fizetést, esetükben az adott megye másfél-két hónapnyi átlagbérére volt szükség. Ha ezek a városokban nézegetünk 90 m2 alapterületű családi házat, akkor Nyíregyházán 14 évnyi, Egerben 11 évnyi, Debrecenben pedig 16 évnyi havi nettó átlagfizetés félrerakását jelentette.

Magyarország fővárosa abszolút kiemelkedik a vizsgált városok közülük, ahol a családi házak májusi átlagára alapján egy négyzetméter megvásárlásához csaknem kéthavi budapesti átlagfizetés szükséges. Így aki a fővárosba szeretne egy 90 négyzetméteres családi házat vásárolni a havi nettó átlagbérből, annak 13-14 évnyi spórolással kell számolnia.


Fenntarthatóság az ingatlanpiacon

Nemcsak a mindennapi életvitelükben, de az ingatlanpiacon is egyre nagyobb jelentőséget kap a fenntarthatóság. Ezt a tendenciát növelik az aktuális trendek és az otthonteremtési támogatás is. Emellett folyamatosan emelkedik azoknak a tudatos vevőknek a száma, akik a vásárlásuknál kiemelkedően figyelnek az ingatlanok energetikai állapotára, illetve azoknak száma is, akik a későbbiekbe korszerűsíteni szeretnék majd a leendő ingatlanjukat.

- FrissMédia -