INTERJÚ
Mintha hazajönnél - interjú a PanyolaFesztről Muhari Zoltán polgármesterrel
Alighogy véget ért a LeszFeszt, máris készülhetünk a közelben egy újabb országos hírű fesztiválra. Augusztus első napjaiban lesz a PanyolaFeszt. Muhari Zoltán polgármesterrel beszélgettünk, aki már 14 éve szervezi meg évről évre a falu lakóival közösen a ma már minősített és nívódíjas fesztivált.

- Miben különbözik az ország összes többi fesztiváljától az önöké?

- A Panyolafeszten egy csipetnyi Szatmárt adunk magunkból a vendégeknek. Megkóstolják az itteni ízeket, megmutatjuk a hagyományainkat, a szatmári emberek mindennapjait. A környékbeliek pedig olyan különleges zenei élményekhez jutnak, melyekért különben Budapestre kellene menniük. Például Orosz Zoltán tangóharmonika művészre gondolok, Tompos Kátyára vagy a Magyarpalatkai Bandára, amely Erdélyből érkezik autentikus cigány népzenével. Dzsesszformációktól kezdve sok-sok minden lesz. Például az Ady emlékévre tekintettel Kuncz László színművész megzenésítve és szavalva is ad elő Ady-verseket, egy debreceni társulat pedig Csehov komédiákat fog bemutatni.

- Minősített és nívódíjas fesztivál a panyolai. Mivel érdemelték ezt ki?

- Értékes és értéket közvetítő programjaink vannak. Nem engedtünk soha a minőségből, ez hozta meg a díjakat idén is, tavaly is. A Magyar Fesztivál Szövetség és elnöke, Márta István zsűrizte le a fesztiválunkat. El volt képedve tőle. Ugyanis ez nagyon más fesztivál, mint a tömegfesztiválok, együtt élünk mindannyian ilyenkor. Kicsi is - egyszerre 3-4 ezer embert tudunk kiszolgálni, de nem is akarunk többet. Nem ez a célunk, hanem az, hogy aki itt van, élményt kapjon. Tavaly 7-8 ezren fordultak meg a néhány nap alatt, ez a befogadóképességünk határát jelentette.

- A portákat is bevonták a programokba. Mit lehet majd ott csinálni?

- A gyerekeknek például pénteken és szombaton is lesz autósmozi rajzfilmekkel. Ennek a házigazdája kartonpapírból készít autókat a kicsiknek, akik ezekben ülnek a diófák alatt és egy projektorral vetítenek nekik magyar rajzfilmeket. Ugyanebben az utcában, a Szamosvégen, a Duló portán lesz egy pálinkaszeminárium, kóstolóval egybekötve arról, hogy milyen jó a pálinka és milyen a jó pálinka. Ezzel egy időben lesz egy asszonyoknak szóló program is, Varga Irénke sütni fog a saját portáján szabadtéren és tanítja majd workshop jelleggel, hogyan készülnek a szilvás ételek. Egy másik portán lesz éjjel-nappali lekvárfőzés, nemtudom szilvából, hatalmas üstben. De a híres elixír manufakturális gyártását is meg lehet nézni vezetett túrában. A panyolai emberek ilyenkor megmutatják, mi az, ami évszázadok óta az övék.

- Összeszámolták, hogy összesen hány program van?

- Több mint 200 fellépő lesz 20 helyszínen. És nem beszéltünk még a kiállításokról. A héten indult több alkotótábor is Panyolán, az egyik csapat 15 festővel és egy szobrásszal gyönyörű alkotásokat készített. Az ő műveiket is ki fogjuk állítani. Természeti értékeket bemutató fotókiállítás is lesz, a református templomban egy református logókiállítás kap helyet. Ez nagyon izgalmas, vonalrajzokból kell majd kikövetkeztetni a bibliai vonatkozásokat. A templomunk is gyönyörű. Akinek pedig több templomra is igénye van, szervezett túrán járhatja végig a középkori, védelem alatt álló régi fakazettás templomokat, kerékpárral is, busszal is. Nagy a programmerítés, ezért különleges a fesztiválunk.

- A PanyolaFesztet bemutató rövidfilmen nagyon izgalmas helyszínek vannak, például folyó, tutaj.

- Igen, a Tiszára megyünk le, több százan. Ez három kilométerre van a falu központjától. Van egy házilag eszkábált tutajunk vagy inkább ladikunk, a zenekar ezen játszik a vízről, a táncosok pedig a térdig érő vízben tudnak táncolni. Így hűtik is magukat :) De a lényeg az, hogy a zene összehozza az embereket, miközben a gyerekek homokvárat építenek. Itt a fövenyen kipihenjük a pénteket, amikor is a Csángálló zenekar fog bennünket szórakoztatni éjszaka. Aztán megyünk az újabb éjszakai buliba, ami autentikus cigányzene lesz.

- Az már nyilvánvaló, hogy a bőség zavarával fog küszködni, aki idejön.

- Pedig a gyerekprogramokról még nem is esett szó. A Diófás játszóterünk a pulyasarok, onnan nem fognak elveszni a gyerekek, a szülők nyugodtan nézegethetik az egyéb programokat. A gyerekeknél a kézművesség az elsődleges, itt is a hagyományőrzésen van a hangsúly: modern légvárakat és egyéb kacatokat nem fogadunk. Se vattacukor nem jön, se jégkrémárus, itt limonádét lehet inni, házi szörpöt lehet fogyasztani. Lesz egy százéves gőzgép, amit kétszer be is indít a tulajdonosa, ezt füttyszó jelzi majd. Aztán olyan asztalos szerszámok is lesznek, melyek órákra lekötik a gyerekek figyelmét. Bábszínházat is láthatnak, méghozzá garabonciás bábost.

- Panyolán mutatkozik be egy új fesztiválapplikáció, a Festivize.

- Aktuálisan tudjuk majd a letöltött appon keresztül értesíteni az embereket minden kezdődő műsorról, új helyszínről. Vagy egyszerűen figyelmeztetni őket a már kinézett eseményekre. Tudnak szavazni, hogy melyik műsor tetszett a legjobban nekik és a tájékozódást is megkönnyíti az alkalmazás, mert lesz rajta egy térkép. Ez is a természettudatosság része, nem akarunk nyomtatott programfüzetekkel mászkáltatni embereket. Én ugyan még kicsit ellene vagyok ennek a nagyon modern technikának, de kénytelen voltam belátni, hogy egyedül maradtam. Mindenki nyomogat ma már.

- Jóllehet Márta István azt mondta, Ön még azt is el fogja intézni, hogy a jégeső elkerülje Panyolát. De gondolom, azért nézegetik már a hosszú távú meteorológiai előrejelzéseket.

- A fesztivál alatt, augusztus legelején azt hiszem, jó idő lesz. Meleg, kánikula. Aminek azért örülünk, mert tudjuk magunkat hűteni vízen, meg házi sör is lesz és egyéb, nem alkoholos hűsítő.

- FrissMédia -